Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ: μια νέα υπηρεσία βοηθά τους φοιτητές των ευπαθών κοινωνικά ομάδων

Κάτι σπουδαίο συμβαίνει στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών

Το ζήτημα της συμπερίληψης στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ακαδημαϊκή ζωή φοιτητών με οικονομικές και μαθησιακές δυσκολίες έρχεται να υποστηρίξει η Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ της Πανεπιστημιούπολης Σερρών. Η Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ αποτελεί μία από τις τρεις παρόμοιες Δομές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (οι άλλες δυο λειτουργούν στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης και την Πανεπιστημιούπολη Καβάλας). Οι Δομές δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών του ΔΙ.ΠΑ.Ε.» υπό την επιστημονική ευθύνη της κας Ευρυδίκης Ζαχοπούλου, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος. Το Ser-Free μίλησε με την κα Λίλα Θεοδωρίδου, καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ, συντονίστρια της Δομής σε τοπικό επίπεδο, η οποία ανέλυσε πώς οργανώθηκε και πώς λειτουργεί η νέα αυτή υπηρεσία.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Ιακώβου

Tι είναι η Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ;

Είναι ένα πλέγμα υπηρεσιών προς προπτυχιακούς φοιτητές Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων (ΕΚΟ) με έδρα την Πανεπιστημιούπολη Σερρών. Βασικός στόχος της είναι η συμπερίληψη στην ακαδημαϊκή ζωή και διαδικασία φοιτητών με οικονομικές, κινητικές, αισθητηριακές και μαθησιακές δυσκολίες. Διαρθρώνεται σε δυο διακριτές υπο-μονάδες: το Γραφείο Επιδότησης Ενοικίου και τη Μονάδα Προσβασιμότητας.

Πότε άρχισε να λειτουργεί;

Τον Δεκέμβριο του 2020. Οι προκαταρτικές ενέργειες βέβαια ξεκίνησαν στις αρχές του 2018 και η Δομή εντάχθηκε τελικά στην πράξη «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος», πράγμα που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2019. Μεσολάβησε η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τις συνακόλουθες οργανωτικές επαναρυθμίσεις που επέφεραν και μια σχετική καθυστέρηση στην έναρξη. Σήμερα η Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ λειτουργεί εκ παραλλήλου με τις Δομές ΕΚΟ στην Καβάλα και ΟΜΠΡΕΛΑ στη Σίνδο. Και οι τρεις ανήκουν στο ΔΙΠΑΕ με δική τους στόχευση και διακριτά παραδοτέα η καθεμιά.

Ποιοι είχαν την πρωτοβουλία σχεδιασμού της Δομής;

Ανέλαβα την πρωτοβουλία σχεδιασμού της Δράσης σχεδόν τυχαία στις αρχές του 2018, όντας τότε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτήν την πρώιμη φάση ουσιαστική και κρίσιμη υπήρξε η συμβολή ενός άλλου Σερραίου καθηγητή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του Γιώργου Κουρουπέτρογλου. Οι δύο μας συνεργαστήκαμε στενά στην αρχική φάση σχεδιασμού του έργου. Ουσιαστικά ο Γιώργος μεταλαμπάδευσε σε μένα την συσσωρευμένη εμπειρία, τον ενθουσιασμό και το όραμά του για την Προσβασιμότητα και τη Συμπερίληψη. Εξάλλου υπήρξαμε συμμαθητές στο 8ο δημοτικό σχολείο Σερρών και η επικοινωνία υπήρξε εύκολη (παρά τα πολλά χρόνια που μεσολάβησαν). Σημειωτέον ότι ο Γιώργος Κουρουπέτρογλου ίδρυσε και διευθύνει εδώ και πολλά χρόνια την εξαιρετική πετυχημένη Μονάδα Προσβασιμότητας στο ΕΚΠΑ, μια μονάδα-πρότυπο στον ελληνικό χώρο. Σημαντική υπήρξε και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο είχε ήδη εμπειρία στη διαχείριση επιδοτήσεων ενοικίου.

Τι έχει κάνει η Δομή μέχρι σήμερα;

Το Γραφείο Επιδότησης Ενοικίου έχει μέχρι σήμερα καταβάλλει 84 ατομικές υποτροφίες, αναμένεται δε να καταβάλλει 156 ακόμη ενισχύσεις μέχρι τέλος της Πράξης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα enoikio.cm.ihu μετά από σχετική προκήρυξη που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, περίπου τον Φεβρουάριο. Η Μονάδα Προσβασιμότητας έχει οργανώσει ένα πλέγμα διακριτών υπηρεσιών που προσφέρονται σε μια ομάδα 60 ωφελουμένων σπουδαστών με κινητικές, αισθητηριακές και μαθησιακές δυσκολίες. Έχει επίσης οργανώσει δίκτυο εθελοντών φοιτητών, δίκτυο Συμβούλων Καθηγητών και μελών Γραμματειών, καθώς και συνεργασία με την AMELib. Διευκρινίζουμε ότι η AMELib είναι μια πολυτροπική ψηφιακή βιβλιοθήκη για εντυποανάπηρους. Αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), έχει έδρα το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσφέρει μέσω της Δομής ΣΤΗΡΙΖΩ προσωποποιημένη πρόσβαση στο περιεχόμενό της στους ωφελούμενους φοιτητές. Παράλληλα έγιναν όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια και εγκατάσταση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής στον φιλόξενο και εύκολα προσβάσιμο χώρο της Βιβλιοθήκης της Πανεπιστημιούπολης Σερρών. Η υλικοτεχνική υποδομή ανήκει στις λεγόμενες Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για ΑμΕΑ, (μεγεθυντές, εκτυπωτές braille, λογογράφοι, λογισμικά παραγωγής ακουστικών συγγραμμάτων κ.λπ). Επειδή η Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας, επανασχεδιάστηκε κατά τη φάση υλοποίησης, ενσωματώνοντας εξ αποστάσεων υπηρεσίες και ψηφιακά συστήματα επικοινωνίας για προφανείς λόγους.

Πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη Δομή;

Είναι πολύ σημαντική, γιατί δημιουργεί έναν πόλο τεχνογνωσίας στις Σέρρες στον τομέα της συμπερίληψης των φοιτητών με οικονομικές, κινητικές, αισθητηριακές και μαθησιακές δυσκολίες στην ακαδημαϊκή ζωή και διδασκαλία. Πρόκειται για έναν τομέα που εξελίσσεται διαρκώς στο εξωτερικό. Αλλά και στην Ελλάδα το ένα Πανεπιστήμιο μετά το άλλο οργανώνουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Σε αυτό το «άτυπο», αλλά δυναμικό δίκτυο συμμετέχει και η Πανεπιστημιούπολη Σερρών «εκπροσωπώντας» κατά κάποιο τρόπο και το νέο ΔΙΠΑΕ. Διαφαίνεται εξάλλου ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας γίνεται διαβούλευση ώστε οι Μονάδες Προσβασιμότητας να ενταχθούν στο μέλλον οργανικά στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των Πανεπιστημιακών μας Ιδρυμάτων.

Σε πόσα ακόμα πανεπιστήμια της χώρας μας υπάρχουν τέτοια προγράμματα; Είναι κάτι σύνηθες ή κάτι που θέλει πολύ δρόμο για να καθιερωθεί στο σύνολο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Βρίσκονται σε εξέλιξη παρόμοια προγράμματα στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. Κάθε πανεπιστήμιο προσαρμόζει τις Δομές που δημιουργεί στις δικές του ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες, Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για παράδειγμα, έδωσε έμφαση στις υποστηρικτικές τεχνολογίες ανάγνωσης χαρτών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις υπηρεσίες για κωφούς και βαρήκοους κ.λπ.

Πώς θα κλείνατε συνοπτικά αυτήν τη συνέντευξη;

Η Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ ξεκίνησε με τη συνεργασία Σερραίων, εδραιώνεται παρέχοντας υπηρεσίες στους φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης Σερρών και φιλοδοξεί να μετατραπεί σε οργανική μονάδα του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Φιλοδοξεί δηλαδή να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και στους 40.000 φοιτητές του ΔΙΠΑΕ. Έχει τον εξοπλισμό, τις προδιαγραφές και την εμπειρία να το κάνει. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι στην επίτευξη όλων των παραπάνω στη φάση της υλοποίησης πολύτιμη αρωγός στάθηκε η επιστημονικά υπεύθυνη της πράξης κα Ευρυδίκη Ζαχοπούλου, την οποία ευχαριστώ θερμά και από αυτήν τη θέση. Θερμά ευχαριστώ επίσης τις ειδικές συνεργάτιδές μου, το προσωπικό των Γραμματειών, το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, τα μέλη ΔΕΠ και όλους όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της πολύτιμης δράσης, εν μέσω μιας πολύχρονης οικονομικής κρίσης και επάλληλων κυμάτων πανδημίας.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.58)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.