Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ: 240 Υποτροφίες Οικονομικής Στήριξης – Διαχείριση με φοιτητοκεντρικό πρόσημο

Γράφει η Άντα Τσαΐρα

Το διάστημα 2021-2023 σχεδιάστηκε και λειτούργησε ένα πλέγμα υπηρεσιών προς προπτυχιακούς φοιτητές Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων (ΕΚΟ) με έδρα την Πανεπιστημιούπολη Σερρών, που ονομάστηκε Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ. Διαρθρώθηκε σε δυο διακριτές υπο-μονάδες: το Γραφείο Επιδότησης Ενοικίου/Υποτροφίες Οικονομικής Ενίσχυσης και τη Μονάδα Προσβασιμότητας. Βασικός στόχος της Δομής ήταν η συμπερίληψη στην ακαδημαϊκή ζωή φοιτητών με οικονομικές, κινητικές, αισθητηριακές και μαθησιακές δυσκολίες.

Ειδικότερα το Γραφείο Υποτροφιών ανέλαβε να αποδώσει 240 υποτροφίες σε ωφελούμενους φοιτητές των τμημάτων Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης (9 τμήματα). Στόχος που φαντάζει αρχικά εύκολος. Δεν ήταν όμως. Και δεν ήταν, γιατί ένα περίτεχνο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής αιτήσεων, προσκόμισης δικαιολογητικών, αξιολόγησης κ.λπ., ένα με άλλα λόγια σύγχρονο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης, ήλθε αντιμέτωπο με νεαρούς ωφελούμενους, που αντιμετώπιζαν για πρώτη ίσως φορά στην πράξη τέτοια ζητήματα μόνοι τους.

Διαχείριση σημαίνει κυρίως τεχνοκρατική προσέγγιση, λογιστική επάρκεια, χρονοπρογραμματισμός, αρχειοθέτηση δεδομένων και επίτευξη στόχων. Η εμπειρία μας από το Γραφείο Υποτροφιών έδειξε και μια άλλη διάσταση εξίσου σημαντική. Την «υποστηρικτική». Από το ξεκίνημα και κατά τη διάρκεια υλοποίησης, η «υποστηρικτική» διαδικασία απέκτησε μεγάλη σημασία γιατί το έργο συνέπεσε με την πανδημία και τη συνακόλουθη αποχώρηση πολλών φοιτητών από την πόλη. Με πολλαπλές κοινοποιήσεις στις ιστοσελίδες των ακαδημαϊκών τμημάτων δόθηκε ευρεία δημοσιότητα στις έξι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποστηρίχτηκαν προφορικά δεκάδες φοιτητών να κατανοήσουν και να συμπληρώσουν διαδικτυακά (και σωστά) τα στοιχεία τους. Η διαδικασία διαρθρώθηκε σε 15 βασικά βήματα και αναρτήθηκαν 15 ερωταπαντήσεις (FAQ) στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

Αυτή η διαδικασία προσέγγισης και επαφής με τους φοιτητές είχε ως αποτέλεσμα τη ελαχιστοποίηση των αμφισβητήσεων και ενστάσεων μετά τη μοριοδότηση και κατάρτιση της αξιολογικής κατάστασης με βάση τα τυποποιημένα κριτήρια τα οποία ήταν γνωστά ήδη εκ των προτέρων. Σημειωτέο ότι η διαδικασία απαιτούσε και την προσκόμιση αναλυτικής βαθμολογίας για τη διαπίστωση της επίτευξης των απαιτούμενων ακαδημαϊκών κριτήριων (πέραν των κοινωνικοοικονομικών).

Η διαδικασία «υποστήριξης» συνεχίστηκε και μετά την αρχική επιλογή και αφορούσε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εκ μέρους των φοιτητών, την προσκόμιση επικαιροποιημένων αναλυτικών βαθμολογιών, τον έλεγχο /επαλήθευση μέσω των Γραμματειών κ.λπ. Ακόμη και η αποπληρωμή απαιτούσε την ύπαρξη ατομικού τραπεζικού λογαριασμού τον οποία πολλοί φοιτητές έκαναν για πρώτη φορά στο όνομα τους και χρειάστηκαν υποστήριξη.

Παράλληλα με τους 240 ωφελούμενους διαχειριστήκαμε ένα δίκτυο εμπλεκομένων διοικητικών υπαλλήλων, καθηγητών κ.λπ. σε τρεις πόλεις (Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη) μέσω αλληλογραφίας, προσωπικών και διαδικτυακών συναντήσεων κ.λπ. έχοντας την ίδια στόχευση, δηλαδή να υποστηρίξουμε την ομαλή και έγκαιρη εκτέλεση του έργου. Συμπληρώθηκαν 240 δελτία εισόδου και 240 δελτία εξόδου από τους ωφελούμενους. Στη διά ζώσης διαδικασία συμπλήρωσης των δελτίων ανταλλάχτηκαν επιπλέον και εντυπώσεις από τη συμβολή της υποτροφίας στην συμπερίληψη τους στην ακαδημαϊκή ζωή και τη βελτίωση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων.

Εν κατακλείδι, ως βιωματική εμπειρία, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η διαχείριση με φοιτητοκεντρικό πρόσημο φαίνεται να απέδωσε, αποδεικνύοντας ότι ο σχεδιασμός και η διαχείριση ενός έργου πρέπει να προσαρμόζονται στις ειδικές κατά περίπτωση συνθήκες.

(Για τη Δομή ΣΤΗΡΙΖΩ είχαμε κάνει αναλυτικό αφιέρωμα στο έντυπο Ser-Free, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.