Ο Δημήτρης Λαδόπουλος, ο Σερραίος παγκόσμιος πρωταθλητής σκάκι και φοιτητής της Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μας μιλάει για το αγαπημένο του άθλημα, για τις δυσκολίες που έχει το σκάκι, για το τι έχει αποκομίσει από αυτό, αλλά και για τα συναισθήματα και τις τεχνικές του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Της Μαρίας Γκιόκα / Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου
Πότε μπήκε στη ζωή σου το σκάκι, πώς και γιατί;
Ξεκίνησα να παίζω σκάκι στην ηλικία των πέντε ετών. Παρακολουθούσα τον αδερφό μου να παίζει στον υπολογιστή και αργότερα πήγα στον τοπικό σύλλογο που πήγαινε κι εκείνος.
Πώς θα το χαρακτήριζες ως δραστηριότητα-παιχνίδι;
Το σκάκι θα έλεγα ότι έχει πολλαπλό ρόλο ως παιχνίδι. Αφενός εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του σε σχέση με σχεδόν όλα τα άλλα παιχνίδια, γιατί συμβάλει στην πνευματική σου ανάπτυξη ως άτομο. Αφετέρου αποτελεί έναν πολύ ευχάριστο τρόπο ψυχαγωγίας, αφού έχεις τη δυνατότητα να παίξεις σε οποιοδήποτε μέρος… Οπότε θα το χαρακτήριζα απλώς υπέροχο!
Τι είδους προετοιμασία οφείλει να κάνει κάποιος πριν την συμμετοχή του σε αγώνες σκάκι;
Από σκακιστικής πλευράς, σίγουρα θα πρέπει να προετοιμάσει τα ανοίγματά του (δηλαδή τις πρώτες κινήσεις του παιχνιδιού), καθώς και να είναι σε θέση να υπολογίζει γρήγορα και με ακρίβεια διάφορες βαριάντες (ακολουθίες διαδοχικών κινήσεων στο παιχνίδι σε κάθε γύρο) που θα προκύψουν, οπότε η επίλυση σκακιστικών γρίφων θα βοηθούσε σ’ αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να κοιμάται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια του τουρνουά, να κάνει κάποιου είδους σωματική άσκηση και, τέλος, βοηθάει να περνάει χρόνο εκτός του τουρνουά με άλλα άτομα, ώστε να χαλαρώνει και να αποσυμπιέζεται.
Ποια τα συναισθήματά σου την ώρα του αγώνα;
Παλαιότερα, και λόγω απειρίας, θα έλεγα ότι ήμουν πολύ αγχωμένος λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας, αλλά πλέον θεωρώ ότι το άγχος που μπορεί να νιώθω δεν με επηρεάζει.
Πώς αισθάνεσαι που στέφθηκες παγκόσμιος πρωταθλητής σκάκι, πρόσφατα στους αγώνες στη Ρόδο;
Προς αποφυγή παρεξηγήσεως πρόκειται για παγκόσμιο ερασιτεχνών, δηλαδή με βαθμολόγηση κάτω του 2300. Από εκεί και πέρα, ένιωσα υπερβολικά χαρούμενος σίγουρα, λόγω του ότι είχα χάσει και ένα παιχνίδι στον τέταρτο γύρο από τον 2ο στην τελική κατηγορία, οπότε έπρεπε να ανακάμψω και όλη αυτή η κατάσταση και η αγωνία με έκαναν στο τέλος να νιώσω πολύ μεγάλη ικανοποίηση.
Η διαδρομή σου στον πρωταθλητισμό σκάκι ήταν εύκολη ή δύσκολη;
Όπως για όλους στον χώρο και γενικότερα στον πρωταθλητισμό, τίποτα δεν είναι εύκολο και όλα απαιτούν θυσίες. Κατέβαλα μεγάλη ατομική προσπάθεια και σίγουρα διέθεσα πολύ προσωπικό χρόνο, χρόνο φυσικά που σε διαφορετική περίπτωση θα επένδυα σε κοινωνικές συναναστροφές.
Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;
Να τα παρατήσω τελείως δεν νομίζω να συμβεί ποτέ, αλλά σίγουρα υπήρχαν περίοδοι που δεν έπαιζα καθόλου ή σχεδόν καθόλου λόγω άλλων υποχρεώσεων.
Είναι εύκολο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το σκάκι να το πράξει; Υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα;
Ναι, θα έλεγα είναι αρκετά εύκολο, ειδικά μετά την επιτυχία του Netflix «The Queens Gambit», να ασχοληθεί κανείς με το σκάκι. Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι, όπου μπορεί κάποιος αρχάριος να ξεκινήσει, καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι προπονητές, σε περίπτωση που θέλει να πάει ένα βήμα παρακάτω σκακιστικά. Προφανώς, όπως σε κάθε αγώνισμα, έτσι και στο σκάκι υπάρχουν πολλές ομάδες, οι οποίες ανάλογα με τη δυναμικότητά τους εντάσσονται σε διάφορες κατηγορίες (Α’ Εθνική, Β’ Εθνική κλπ).
Υποστηρίζεται το άθλημα του σκάκι στην Ελλάδα όπως θα έπρεπε;
Σε καμία περίπτωση, δυστυχώς. Το σκάκι είναι από τα αθλήματα/παιχνίδια που για να ασχοληθεί κανείς αρκετά απαιτούνται οικονομικοί πόροι, τόσο για την κάλυψη των προπονήσεων όσο και για τη συμμετοχή σε τουρνουά, γεγονός που με τη σειρά του απαιτεί σχεδόν πάντα τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ό,τι άλλο συνεπάγεται σε ατομικό επίπεδο, εφόσον πρόκειται για ατομικό άθλημα. Συνεπώς, θα έλεγα ότι φαίνεται αρκετά η έλλειψη στήριξης του κράτους.
Οι δεξιότητες που έχεις αποκτήσει από το σκάκι σε βοηθούν στην καθημερινότητά σου;
Σίγουρα με βοηθούν. Μέσα από το σκάκι έγινα καλύτερος, για παράδειγμα στο να είμαι σε θέση να προβλέπω σε κάθε ενέργεια μου τι πιθανά σενάρια μπορεί να συμβούν, καθώς κι ότι κάθε κίνηση έχει κάποιο νόημα, ώστε να μπορώ να αντιληφθώ σε μεγαλύτερο βαθμό τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων – αν και ορισμένες φορές ξεφεύγει και υπεραναλύω καταστάσεις, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο.
Με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο;
Σπουδάζω Ιατρική στο ΑΠΘ, επίσης έχω ένα κανάλι στο twitch, όπου μπορεί ο κόσμος να με δει να παίζω σκάκι σε ζωντανή μετάδοση.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιο μυστικό. Δουλειά, υπομονή, επιμονή, να αγαπάς το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεσαι και να είσαι υγιής, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.58)