Χιονάτη Καστορίδου, δερματολόγος: μολύνσεις του καλοκαιριού

Η δερματολόγος Χιονάτη Καστορίδου μάς ενημερώνει για τις λοιμώξεις που εμφανίζονται συχνότερα τους θερινούς μήνες και μας συμβουλεύει πώς να προφυλαχτούμε από αυτές.

Το καλοκαίρι δεν μας αφήνει μόνο μαύρισμα και αναμνήσεις, αλλά και ευκαιριακές λοιμώξεις. Ενοχοποιείται για φλεγμονές λόγω της ζέστης, αλλά και της άμμου της παραλίας που περιέχει μικροοργανισμούς. Άλλα αίτια είναι η υγρασία όταν φοράμε για πολλή ώρα το βρεγμένο μαγιό και η επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως οι ξαπλώστρες. Ακόμη είναι η εποχή με τη μεγαλύτερη συχνότητα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λόγω των πολλών νέων γνωριμιών που προκύπτουν ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Ας δούμε ποιες είναι οι κυριότερες από αυτές τις μολύνσεις καθώς και τα μέτρα προφύλαξης που μπορούμε να λάβουμε για να προστατευτούμε.

  1. Μολυσματικό κύριο

Είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος για την οποία ευθύνεται κυρίως ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συχνά ξεκινά από την μύτη και την περιοχή γύρω από το στόμα. Μπορεί όμως να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Στην αρχή δημιουργούνται κοκκινίλες ή φουσκάλες με υγρό που στην συνέχεια σπάνε και η περιοχή καλύπτεται από μια καφέ κρούστα. Μεταδίδεται μέσω της επαφής είτε με τη μολυσμένη περιοχή είτε με μολυσμένα αντικείμενα. Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να ζήσει στο θαλασσινό νερό για αρκετές ημέρες και να αναπαραχθεί στην άμμο.

  1. Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Είναι μια πολύ συχνή μυκητίαση σε νεαρά κυρίως άτομα. Εμφανίζονται στο άνω τμήμα του κορμού κηλίδες που μπορεί να είναι λευκές, ροζ ή καφέ.

  1. Μυρμηκίες

Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος και του προσώπου και προκαλούνται από κάποια στελέχη του ιού HPV. Μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής με τον ιό, ιδίως σε περιβάλλον με υγρασία, όπως πισίνες και γυμναστήρια. Στα πέλματα μοιάζουν με υπερκερατώσεις που μπορεί να παρερμηνευθούν ως κάλοι.

  1. Πόδι αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι μια λοίμωξη του ποδιού από μύκητες. Εκδηλώνεται όταν ο μύκητας πολλαπλασιάζεται κάτω από κατάλληλες συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία και υγρασία) στα πόδια (ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων) ή πιο σπάνια στα χέρια. Εμφανίζεται με κοκκινίλα, ξεφλούδισμα και κνησμό. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλες μυκητιάσεις του δέρματος, όπως αυτή των μηρογεννητικών πτυχών.

  1. Κολπίτιδες-βαλανοποσθίτιδες

Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και την ανάπτυξη μυκήτων (συνήθως ο μύκητας candida albicans). Τα συμπτώματα είναι φαγούρα, τσούξιμο στην περιοχή του κόλπου, καθώς και παχύρευστα κολπικά υγρά. Στον άνδρα εμφανίζεται με τη μορφή λευκωπού εκκρίματος ή έντονης ερυθρότητας της βαλάνου, κνησμό και ευαισθησία στην περιοχή. Ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι όσοι βρίσκονται σε παρατεταμένη θεραπεία με αντιβιοτικά ή κορτιζονούχα σκευάσματα και φοράνε συνθετικά εσώρουχα ή στενά παντελόνια. Πέρα από τους μύκητες, άλλοι παράγοντες που προκαλούν λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος είναι ο αμμόφιλος του κόλπου, το κολοβακτηρίδιο, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, τα χλαμύδια, οι τριχομονάδες.

  1. Ουρολοιμώξεις

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για κυστίτιδα, η οποία προκαλείται από μόλυνση της ουροδόχου κύστης από βακτήρια τα οποία ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Το κολοβακτηρίδιο (Ε-coli) είναι η συχνότερη αιτία. Οι γυναίκες, λόγω ανατομικής ιδιαιτερότητας, προσβάλλονται συχνότερα. Συχνή κι έντονη επιθυμία για ούρηση, αίσθημα τσουξίματος και πόνου τη στιγμή της ούρησης και βάρος στο κάτω μέρος της κοιλιάς είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

  1. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Το πιο συνηθισμένο είναι τα κονδυλώματα που προκαλούνται από τον ιό HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων). Πρόκειται για μικρά εξογκώματα στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή, τα οποία με τον καιρό είναι δυνατό να διογκωθούν σημαντικά. Η συσχέτιση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθιστά τον ιό εξαιρετικά σημαντικό. Άλλες δερματικές ιογενείς λοιμώξεις είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων και η μολυσματική τέρμινθος (που μπορεί να εμφανιστεί και οπουδήποτε αλλού στο σώμα). Οι πλέον επικίνδυνοι ιοί είναι ο HIV υπεύθυνος για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να απολαύσουμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι, ας προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τα παρακάτω:

  1. Αλλαγή του μαγιό μετά την κολύμβηση εάν είναι εφικτό.
  2. Πλένετε καλά το μαγιό μετά το μπάνιο.
  3. Απλώνετε πετσέτα στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.
  4. Μην περπατάτε ξυπόλητοι (παραλία, πισίνα).
  5. Μη φοράτε κλειστά παπούτσια για πολλές ώρες, ιδιαίτερα εάν έχουν πλαστική επένδυση.
  6. Χρησιμοποιείτε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα.
  7. Αποφεύγετε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών.
  8. Καλή ατομική υγιεινή και χρήση εξειδικευμένων υγροσάπουνων για τον καθαρισμό της γεννητικής περιοχής.
  9. Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Καλό καλοκαίρι!

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.