Αυτοπροστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα

Του Νικόλαου Γκούρτσα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

– Να έχετε πάντα σε κάποιο εμφανές σημείο του σπιτιού τους τηλεφωνικούς αριθμούς των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Αστυνομία (100)

Πυροσβεστική Υπηρεσία (199)

ΕΚΑΒ (166)

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης (112)

– Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας (και τα παιδιά) σχετικά με το είδος της βοήθειας που προσφέρει η κάθε υπηρεσία και ποια στοιχεία θα τους ζητηθούν στο τηλέφωνο (διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο σπιτιού κλπ)

– Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού.

– Φροντίστε να έχετε πάντα σε κάποιο σημείο του σπιτιού (που θα είναι γνωστό σε όλα τα μέλη της οικογένειας) τα παρακάτω:

κουτί Πρώτων Βοηθειών,

φορητό ραδιόφωνο με εφεδρικές μπαταρίες

πυροσβεστήρα

κουβέρτα ή sleeping bag

σκουφιά, γάντια και ζεστά πανωφόρια

μπισκότα ή μπάρες δημητριακών

εμφιαλωμένο νερό

φακό με εφεδρικές μπαταρίες

σφυρίχτρα

– Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή φροντίστε να έχετε σε απόθεμα μία μικρή ποσότητα φαρμάκων σε περίπτωση που δεν μπορείτε να μετακινηθείτε. Ειδικότερα για τα άτομα που χρειάζονται συνεχή παροχή οξυγόνου καλό θα είναι να έχετε μία εφεδρική φιάλη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

– Εάν έχετε κατοικίδιο φροντίστε να έχετε μία εφεδρική ποσότητα τροφής σε περίπτωση που αποκλεισθείτε.

– Αν διαμένετε σε μονοκατοικία φροντίστε να έχετε τουλάχιστον ένα φτυάρι και ένα τσουβάλι αλάτι για τις περιπτώσεις σφοδρής χιονόπτωσης.

– Φροντίστε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι επίσημες φορείς ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

– Αν πρόκειται να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, φροντίστε να ενημερωθείτε από πριν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– Εφοδιάστε το όχημά σας με ότι μπορεί να σας χρειαστεί για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας όπως αντιολισθητικές αλυσίδες, κουτί πρώτων βοηθειών, αδιάβροχα, κουβέρτες, φακό, γαλότσες  κ.ά. Φουλάρετε επίσης το ρεζερβουάρ του ώστε να έχετε  θέρμανση σε περίπτωση που εγκλωβιστείτε σε κάποιο σημείο του δρόμου.

– Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και κακοφτιαγμένους δρόμους. Επίσης, ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

– Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) καθώς και τις υποδείξεις των Aρχών, όπως της Τροχαίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής κλπ.

– Εάν χρειαστεί να μετακινηθείτε με τα πόδια φροντίστε να φορέσετε τα κατάλληλα ρούχα  για να προστατευτείτε από το κρύο. Επίσης φορέστε ανθεκτικά παπούτσια που δεν γλιστράνε έτσι ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς εξαιτίας της ολισθηρότητας του εδάφους.

– Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την βάδιση κοντά σε μεγάλα δέντρα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού από πτώση κλαδιών.

– Παραμείνετε ψύχραιμοι και μην πιστεύετε σε ανυπόστατες φήμες.

– Συνεργαστείτε με τις Αρχές – Υπηρεσίες και διευκολύνετε το έργο τους.

* Ο Νικόλαος Γκούρτσας είναι διασώστης στο ΕΚΑΒ  Θεσσαλονίκης και ειδικός σε θέματα α’ βοηθειών. Το άρθρο αυτό είναι αναδημοσίευση από το προσωπικό του ιστολόγιο: https://nikosgourtsas.blogspot.com/2021/02/blog-post_18.html?spref=fb&fbclid=IwAR1x9eFQDd-IDBtNkU4tFTY306s58zatlC4yhKH4coFifuDxqTx3I0cGQBE

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.