Σημαντικές οι προοπτικές διακρατικής συνεργασίας στους τομείς του ρουχισμού, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε η εκδήλωση ενημέρωσης του έργου «Αναβάθμιση δεξιοτήτων για νέους σχεδιαστές, πτυχιούχους μόδας και νεοφυείς επιχειρήσεις στη διασυνοριακή περιοχή και ανάπτυξη ενός κόμβου απασχόλησης μόδας» σε αίθουσα του ξενοδοχείου Ερωδιός στο Λιθότοπο Σερρών.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος εξήρε τη σημασία των έργων διακρατικής συνεργασίας για το νομό Σερρών και ενημέρωσε τους φιλοξενούμενους για τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που παρέχει ο νομός Σερρών σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ άλλων και στον πρωτογενή τομέα με τις σημαντικές καλλιέργειες βάμβακος, μεταξύ άλλων.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο διευθυντής του ΚΔΒΜ κ. Αθανάσιος Καλαθάς ο οποίος παρουσίασε το έργο Fashion Employment Hub το οποίο στοχεύει στις κοινές διασυνοριακές προκλήσεις του τομέα της μόδας με την ίδρυση ενός Κόμβου Μόδας «Fashion Employment Hub» που θα υποστηρίζει ΜΜΕ και νέους πτυχιούχους στους τομείς της μόδας και τομέων σχετιζόμενων με την μόδα (ρούχα, ενδύματα, υποδήματα, δέρμα, κοσμήματα).
Στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος» κ. Θεόφιλος Ασλανίδης παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης αυτού, κάνοντας αναφορά στην σημασία της παραγωγής και εμπορίας ενδυμάτων για την εθνική οικονομία, μια δραστηριότητα η οποία, μετά τον COVID και την διατάραξη του διεθνούς εμπορίου, δείχνει να επιστρέφει στην Ελλάδα και να αναγεννάται.
Ο κ. Αντώνης Σιάρκος πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος παρουσίασε λεπτομερώς ένα συναφές πρόγραμμα που υλοποίει η European Cotton Alliance, με στόχο την προβολή και προώθηση ολόκληρης της αλυσίδας αξίας από την πρώτη ύλη – το βαμβάκι, μέχρι το τελικό ένδυμα. Ο κ. Σιάρκος υπογράμμισε τον υπεύθυνο, βιώσιμο και περιβαλλοντικό φιλικό τρόπο που εφαρμόζουν οι Έλληνες παραγωγοί βάμβακος και τόνισε ότι στόχος όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα αξίας είναι να καθιερωθεί το σήμα EU Cotton και ο τελικός καταναλωτής να γνωρίζει ότι προμηθεύεται ενδύματα που δημιουργήθηκαν από ευρωπαϊκό βαμβάκι υψηλής ποιότητας, ιχνηλάσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό.
Την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα έκλεισε η κα Νατάσα Σιβέβσκα, Εκτελεστική διευθύντρια του Εμπορικού Συλλόγου Κλωστοϋφαντουργίας της Β. Μακεδονίας – Συγκρότημα κλωστοϋφαντουργίας, η οποία περιέγραψε τη σημασία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της γείτονος χώρας και επεσήμανε ότι στόχος των κλωστοϋφαντουργών της Β. Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια είναι να ελαττώσουν την εξάρτηση του από την αγορά της Γερμανίας (κύρια χώρα απορρόφησης των εξαγωγών τους), αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας νέες αγορές,.