«Αμαλία»: εντυπώσεις από τη χθεσινή θεατρική παράσταση!

Γράφει η Γεσθημανή Μπερμπέρη

Απλόχερη και χωρίς καμία απολύτως έκπτωση ήταν η χθεσινή βραδιά, για όσους από εμάς είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την παράσταση Αμαλία του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Ένα κράμα πλούσιων συναισθημάτων και ένας ρυθμός έντασης και νηνεμίας ασταμάτητος. Δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες, η Καλλιόπη Ευαγγελίδου και η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, στη σκηνή, μας μάγεψαν και μας έστειλαν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία, μέσα σε λίγη ώρα. Δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες σε έναν ρόλο, δύο σώματα σε ένα. Η Αμαλία, η άτεκνη Βασίλισσα, πήρε σάρκα και οστά μπροστά μας, με την μοναδική καθοδήγηση ενός τόσο προικισμένου και φωτεινού σκηνοθέτη, του Ένκε Φεζολλάρι.

Όλα ήταν στη θέση τους, τίποτα δεν ήταν περιττό, τίποτα δεν ήταν στο περίπου, όλα ήταν ολόκληρα και μας τα χάρισαν τόσο γενναιόδωρα επί σκηνής η Αλεξάνδρα και η Καλλιόπη, η Αμαλία. Δύο γυναίκες στη σκηνή του θεάτρου, δύο πόλοι αντίθετοι σε ένα κοινό δύσβατο μονοπάτι, δύο γυναίκες σε μια ψυχή, τόσο γεμάτη από συναισθήματα. Ο πόνος και η ευαισθησία της Αμαλίας, να ανταμώνει με τη δυναμική της και μια έκρηξη πυροτεχνημάτων να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό. Κάθε λέξη της και ένα αστέρι εκεί ψηλά και μέσα μας.

Τα σκηνικά, ο φωτισμός, η μουσική, αυτή η μουσική που έσμιγε με τα λόγια και τις φιγούρες της Αμαλίας σε έναν χορό μυστηριακό, αέναο και οι νότες να συγκρούονται με τις λέξεις χωρίς να τις επισκιάζουν, αντιθέτως τις απελευθέρωναν. Η παραμικρή λεπτομέρεια, η κάθε παύση, η έκφραση των προσώπων τους, ο λυγμός τους, η κάθε κίνηση των δύο ηθοποιών έγραφε μια ιστορία, έλεγε μια ιστορία. Την πικρή και αληθινή ιστορία της Βασίλισσας Αμαλίας, που αναζητούσε την αγάπη, που έδωσε απλόχερα αγάπη. Μια παράσταση άψογη από όλες τις απόψεις και αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως η Σέρρες και το ΔΗΠΕΘΕ προάγουν τον πολιτισμό.

* Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Αμαλία» ανεβαίνει στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο για δύο ακόμα παραστάσεις, σήμερα, 20 Ιουλίου, και αύριο, 21. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://serfree.gr/theatro-amalia-mia-vayari-vasilissa-sto-neosystato-elliniko-kratos/

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.