Άγγελος Χαριστέας, το «χρυσό» παιδί του 2004! – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όταν επικοινώνησα με τον Άγγελο Χαριστέα και δέχθηκε μεμιάς να πραγματοποιηθεί η συνάντησή μας στη Θεσσαλονίκη, να πω την αλήθεια εξεπλάγην. Είδα έναν Άγγελο ζεστό, προσιτό, χαμογελαστό και ευθύ. Έναν άνθρωπο ειλικρινή, γήινο και με θετική ενέργεια. Ο Άγγελος Χαριστέας ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του διαδρομή τη δεκαετία του ’90 από την ομάδα του Στρυμονικού Σερρών και λίγα χρόνια μετά αποθεώθηκε από όλους τους Έλληνες με τη διάκριση της εθνικής μας ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 στην Πορτογαλία, όπου σκόραρε το «χρυσό» γκολ. Σήμερα, στον ρόλο του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης σίγουρα έχει να μας πει πολλά…

Συνέντευξη: Μαριάννα Τσιολπίδου

Άγγελε, είμαστε εδώ, σχεδόν 20 χρόνια μετά τη θριαμβευτική νίκη στην Πορτογαλία. Η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου! Η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης! Κάνοντας ένα γρήγορο flashback ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό από εκείνη την ημέρα;

Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι στον τελικό στο ΝταΛουζ, όταν μπήκα για ζέσταμα προτού ξεκινήσει το ματς και είδα όλη εκείνη την μπλε κερκίδα με τους Έλληνες φιλάθλους. Μόλις το είδα αυτό είπα ότι ο κόσμος να γκρεμιζόταν εκείνη την ημέρα θα άφηνα την ψυχή μου στο γήπεδο. Μετά το γκολ πέρασε όλη η ζωή μπροστά από τα μάτια μου. Ήταν σα να ξαναγεννήθηκα, γιατί βλέπεις όλα σου τα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. Ήταν το όνειρό μου από παιδί που έγινε πραγματικότητα. Είμαι από τους πολύ τυχερούς ανθρώπους. Έχω ζήσει το όνειρο!

Ποιο ήταν το πιο ευτράπελο που έχει συμβεί στην ποδοσφαιρική σου καριέρα και άλλαξε τη ρότα της ζωής σου;

Έχουν συμβεί κάποια περιστατικά στη ζωή μου τα οποία δεν είναι σημαντικά αν τα ακούσει κάποιος, αλλά για μένα ήταν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Μετά το Euro2004 παίρνω τη μεγάλη μεταγραφή στον Άγιαξ. Αυτοί περιμένουνε από μένα να κάνω θαύματα κι εγώ προσπαθώ να αποδείξω ότι είμαι ένας πολύ καλός παίκτης. Παίζουμε, λοιπόν, ημιτελικό κυπέλου. Το προηγούμενο βράδυ μπήκαν στο σπίτι μας και μας λήστεψαν με όπλα. Τελειώνει το περιστατικό, ενημερώνω τον προπονητή και αποφασίζουμε να το ξεχάσουμε και να παίξω κανονικά στον αγώνα. Είναι 0-0 το σκορ, στο 60’ βγαίνω τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα. Είμαι μπροστά σε άδεια εστία και μου κόβεται ο προσαγωγός και πέφτω κάτω. Δέχθηκα λεκτική επίθεση από τον κόσμο και η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Πέρασαν κάποιοι μήνες μέχρι ο κόσμος του Άγιαξ να πει το όνομά μου και να το φωνάξει στο γήπεδο. Όλο αυτό το περιστατικό εμένα μου έδωσε το κίνητρο να αποδείξω ποδοσφαιρικά ότι αξίζω καλύτερης μεταχείρισης και από την ομάδα και από τον κόσμο. Έτσι, έπρεπε να αλλάξω τα δεδομένα. Δούλεψα πολύ σκληρά. Ήταν οι χειρότεροι μήνες της καριέρας μου. Εκείνο το συμβάν άλλαξε την ποδοσφαιρική μου πορεία. Όμως, στο τέλος πήρα τα μεγαλύτερα μαθήματα.

«Είμαι από τους πολύ τυχερούς ανθρώπους. Έχω ζήσει το όνειρο!»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίθει σκανδάλων και οπαδικής βίας. Πώς σχολιάζεις αυτήν την κατάσταση; Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι όπως στην Ελλάδα ή υπάρχει αθλητική παιδεία;

Μετά τον θάνατο του Άλκη Καμπανού έδωσα μία υπόσχεση: να συμβάλω ώστε να βελτιωθεί ο χώρος του αθλητισμού. Επισκέφθηκα 12.000 παιδιά μέσα στο 2022, πήγα σε σχολεία, κολλέγια, ακαδημίες και μιλούσα για την οπαδική βία. Το τελευταίο σχολείο που πήγα ήταν στη Σταυρούπολη και μίλησα σε 400 παιδιά στο αμφιθέατρο του Δήμου. Όσα μπόρεσα να επηρεάσω σε αυτήν την ηλικία ήταν σημαντικό. Η οπαδική βία μπορεί να περιοριστεί. Στο εξωτερικό είναι περιορισμένη. Τρία μέτρα που θεωρώ πολύ σημαντικά να υλοποιηθούν είναι: α) αυστηροποίηση του νόμου χωρίς χρονοκαθυστέρηση στην εφαρμογή του, β) επιτροπές, που δεν θα συνίστανται από ανθρώπους του αθλητισμού, οι οποίες θα ελέγχουν την εφαρμογή του νόμου και γ) άπειρες εκδηλώσεις, ημερίδες, επιμορφωτικά σεμινάρια και events που θα έχουν στόχο τη νεολαία, τα παιδιά, ώστε να δημιουργηθεί μια αθλητική κουλτούρα, που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει. Αυτό έγινε στην ουσία και στο εξωτερικό. Οι ομάδες είναι υπεύθυνες και θα πρέπει να αναλάβουνε να περνάνε τα μηνύματα κατά της οπαδικής βίας. Γενικότερα, η βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά μπορούμε να την περιορίσουμε. Η αλλαγή κουλτούρας χρειάζεται αρκετά χρόνια. Το 2015-2016 ήμουν πρεσβευτής του «Live without bullying» και έχουμε μιλήσει σε περισσότερα από 60.000 παιδιά. Κάναμε δράσεις με τη Μαρία Σαμολαδά, αθλητικούς αγώνες, παιδάκια γράψανε βιβλία για το bullying και ακόμα συνεχίζουμε με διάφορους τρόπους.

Παρά τις μαύρες σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχει και μία ανθρώπινη πλευρά. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τους «Greek Legends 2004». Πώς γεννήθηκε η ιδέα και πού αποσκοπείτε με αυτήν την κίνηση;

Το «Champions for life» είναι ένας οργανισμός που πήρε επίσημη μορφή το 2017-2018. Έχουν γίνει πάνω από 100 δράσεις και έχουμε συγκεντρώσει και δωρίσει 600.000 ευρώ σε ιδρύματα και σε παιδιά με δυσκολίες. Ο σκοπός είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Κάναμε camps σε όλη την Ελλάδα είδαμε πάνω από 3.000 παιδάκια. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη και η παιδική ομάδα του Πανσερραϊκού. Πήγαμε στη Ρόδο και ήρθε κόσμος από τα γύρω νησιά. Το ίδιο συνέβη και στην Αθήνα. Ο στόχος είναι μέσα από τις δικές μας εμπειρίες και γνώσεις να μεταλαμπαδεύσουμε τα οφέλη του αθλητισμού σε ένα παιδί και στην οικογένεια του. Είναι η 3η χρονιά που το διοργανώνουμε. Πλέον, συμμετέχουν και δύο γυναικείες ομάδες και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο ενσωματώσαμε και κάποια παιδιά από ειδικά σχολεία για να τονίσουμε το κομμάτι της συμπερίληψης. Στον αθλητισμό δεν εξαιρείται κανένας. Το μεγάλο happening θα γίνει το 2024 για τα 20 χρόνια από το Euro.Θα διοργανωθεί ένα μεγάλο παιχνίδι και τα έσοδα θα πάνε όλα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν μπορώ όμως να πω κάτι περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Ετοιμάζονται απίστευτα πράγματα –μία σειρά από happenings και events– για τα ελληνικά δεδομένα και για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του 2004, αλλά και για να ακουστεί η χώρα μας ακόμα περισσότερο.

Από τα ποδοσφαιρικά τερέν στο τερέν της πολιτικής ως Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα εύλογο ερώτημα θα ήταν τι έχει να προσφέρει ένας ποδοσφαιριστής στην πολιτική και μάλιστα σε μία θέση που δεν σχετίζεται με την έως τώρα εμπειρία του.

Το ερώτημα είναι και εύλογο και αναμενόμενο και πράγματι στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις από κάποιους –ευτυχώς όχι πολλούς–, αντιδράσεις όπως: τι θέλει τώρα ένας αθλητής στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης; τι ξέρει από ψηφιακή διακυβέρνηση; Όμως, στην Περιφέρεια αυτό που χρειάζονταν ήταν ένας άνθρωπος με skills, ώστε να οργανώσει και να διοικήσει μία ομάδα που θα ασχοληθεί με την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ΠΚΜ. Έτσι, τα τελευταία 2-3 χρόνια περίπου ανέλαβα το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Υπήρξα τυχερός, γιατί βρέθηκα στην εποχή που η χώρα οδηγείται προς την ψηφιακή κατεύθυνση και έμενε να βρω τον τρόπο να τον υλοποιήσουμε στην Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή η Περιφέρειά μας αποτελεί πρότυπο στην Ελλάδα στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Στην ουσία οργανωθήκαν όλες οι διευθύνσεις και σχεδιάσαμε διαδικασίες ηλεκτρονικές. Άλλες 500 ψηφιακές διαδικασίες θα εισαχθούν στο επόμενο τρίμηνο με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στον Νομό Σερρών τι έχουμε δει σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης;

Οτιδήποτε «τρέχει» σε επίπεδο ηλεκτρονικών διαδικασιών αφορά όλη την περιφέρεια. Το Τμήμα Πληροφορικής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών συνεργάζεται με την αντίστοιχη Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΠΚΜ και σε επίπεδο λογισμικών, υπολογιστών κλπ. Συμμετέχει στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως γίνεται και στις υπηρεσίες μας στη Θεσσαλονίκη. Οτιδήποτε είναι να διεκπεραιωθεί, διεκπεραιώνεται και στις Σέρρες το ίδιο. Όταν έγινε η ημερίδα για το cyber bullying συμμετείχαν και 15 σχολεία των Σερρών. Οι δράσεις μας αφορούν όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη.

«Η οπαδική βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά μπορούμε να την περιορίσουμε»

Σε ποιους άξονες δομείται το έργο σου στην Περιφέρεια και τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα; Ο νέος κόσμος που θέλουμε να τον κρατήσουμε στη χώρα μας πώς μπορεί να βοηθηθεί;

Πέρα από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες που εξυπηρετούν τον πολίτη αξίζει να σημειωθεί ότι προσεγγίζουμε τις εταιρείες τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη εταιρείες όπως οι: Deloitte, Cisco, Pfizer, DeutscheTelekom, που είναι κολοσσοί και απασχολούν 3.000 με 4.000 προσωπικό και μαζί με τις ελληνικές φτάνουμε κοντά στις 300 εταιρείες. Ζητούν όλες προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Άρα το δεύτερο στοίχημα, εκτός από ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι να βρεθούμε ανάμεσα σε αυτούς που ψάχνουν δουλειά και σε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα για να ακολουθήσουν το μέλλον και το μέλλον είναι η τεχνολογία. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτήν την κουλτούρα. Να αποκτήσουν οι πολίτες skills ξεκινώντας από τις μικρότερες ηλικίες με εκπαίδευση, interview, βιογραφικά κ.ο.κ. Στις 28 Μαρτίου διοργανώσαμε διήμερο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με την Internisa job fair, εκπαιδεύοντας 500 ανθρώπους και αναφερθήκαμε στις σύγχρονες τάσεις στην απασχόληση, σε γνώσεις και δεξιότητες, καινοτόμες πρακτικές και πολλά άλλα που αφορούν τους νέους και την περιφέρειά μας. Επιπλέον, διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής μέσω της «Eduact-Δράση για την εκπαίδευση» και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη 1.500 άτομα από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για παιδιά που εκπαιδεύονται στη ρομποτική και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Τέλος, προσπαθούμε να προωθήσουμε και να στηρίξουμε την πυραυλική (ASAT) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής που λαμβάνει μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Μιλάμε για πραγματική προσομοίωση και είναι κάτι το μοναδικό στην Ελλάδα.

Άγγελε, σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν τη συνέντευξη. Είμαι σίγουρη ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα από εσένα.

Κι εγώ ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντικό κάποια πράγματα να ακούγονται, ιδιαίτερα ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά και τους νέους. Άλλωστε το μέλλον αλλάζει μέσα από τα παιδιά.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.62, Απρίλιος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.