Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της αρχιτέκτονος Λίλας Θεοδωρίδου «Νέα Πόλη πάνω σε παλιά. Η πυρίκαυστος Σερρών» από τις Εκδόσεις Δίσιγμα. Η ίδια έγραψε στον λογαριασμό της στο fb:
«Συγκινημένη και περήφανη που κρατώ στα χέρια μου το νέο μου βιβλίο. Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΔΙΣΙΓΜΑ για τη συνεργασία και την ωραία παρουσίαση του στην ιστοσελίδα τους.
Το βιβλίο με τίτλο “Νέα Πόλη πάνω σε παλιά. Η πυρίκαυστος Σερρών” εξετάζει το φαινόμενο του επανασχεδιασμού μιας ολικά κατεστραμμένης από εμπρησμό αστικής περιοχής στο ίδιο χωρικό περίγραμμα, δημιουργώντας δύο διακριτά επίπεδα στο χώρο, που ενίοτε μέσα από ρωγμές, το ένα διεισδύει στο άλλο. Η μελέτη αναφέρεται ειδικότερα στους χωρο-κοινωνικούς μετασχηματισμούς που υπέστη η “πυρίκαυστος” Σερρών, στο διάστημα των δύο κρίσιμων μεσοπολεμικών δεκαετιών του 20ού αι. Ο αφηρημένος “χώρος”, με τα γεωμετρικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, μετουσιώνεται, χάριν της ερμηνευτικής προσέγγισης, σ’ έναν “τόπο” γεμάτο μνήμες. Η υποδειγματική τοπογραφική αποτύπωση (1914), η μεθοδολογία επανασχεδιασμού μέσω αστικού αναδασμού, η επιλογή της κλήρωσης ως εργαλείου αναδιανομής των ιδιοκτησιών σε τρεις τομείς (1921), ο κτηματολογικός πίνακας με την αντιστοίχιση παλιών και νέων οικοπέδων και τέλος, οικοδομικός κανονισμός (1923) υπήρξαν στάδια μιας μεθοδικής προετοιμασίας. O επί 10 χρόνια ερειπιώνας, μετατράπηκε γρήγορα από τόπος μαρτυρίου σε ελκυστικό τόπο κατοίκησης, ανακτώντας ένα μεγάλο τμήμα από την παλιά του αίγλη, ενώ μια απρόσμενη παράμετρος, αυτή της αναχώρησης των μουσουλμάνων, δημιούργησε επιπλέον απόθεμα οικιστικής γης και έδωσε ώθηση στην ανοικοδόμηση. Τον τόμο συμπληρώνει κατάλογος με τα ονόματα αρχικών ιδιοκτητών ανά πολύγωνο με στόχο να χρησιμεύσει ως πρωτογενής πηγή για περαιτέρω έρευνες».
* Η Λίλα Θεοδωρίδου είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Bartlett School of Architecture and Planning στο University College of London (MSc) και διδάκτωρ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του Τ.Ε.Ι. Σερρών (σημερινό ΔΙΠΑΕ). Έχει εμπειρία στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και τη διαχείριση έργων. Σχεδίασε, επέβλεψε την κατασκευή και συντόνισε τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος. Πήρε μέρος σε πολλά συνέδρια και δημοσίευσε πολλά άρθρα για την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την τοπική ιστορία. Μέλος επιστημονικών φορέων της ειδικότητάς της, μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Ενδιαφέρεται για τη σχεδιαστική και ιστορική τεκμηρίωση κτιρίων και συνόλων του βορειοελλαδικού χώρου. Αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Ser-Free.