Ένα βράδυ του καλοκαιριού βρέθηκα τυχαία σε μια παρέα και γνώρισα τον Axel. Ήρθε στις Σέρρες από τη Γαλλία για λίγους μήνες ως εθελοντής στην ΠΡΑΞΙΣ. Ιδιαίτερα ευδιάθετος, είχε αυτήν την ωραία ενέργεια των νέων που θέλουν να κάνουν πράγματα, να προσφέρουν, να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Μου μίλησε με θετικά λόγια για τις Σέρρες, μου περιέγραψε τις ενδιαφέρουσες δράσεις που ετοιμάζουν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και Σερραίους εθελοντές στην ΠΡΑΞΙΣ.
Το έργο της ΠΡΑΞΙΣ το παρακολουθώ χρόνια, το βρίσκω πάντα ιντριγκαδόρικο, που αλληλεπιδρά με ωραίο τρόπο με τους κατοίκους αυτής της πόλης. Τις επόμενες μέρες βρέθηκα στην Ιουστινιανού 19, στα γραφεία του φορέα, για να ξανασυναντηθώ με τους εθελοντές και να ζητήσω από τη Γεωργία Τσιαούση, τη σύμβουλο νέων, να μου μιλήσει αναλυτικότερα για την ΠΡΑΞΙΣ.
Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου
Γεωργία Τσιαούση, μέλος της ομάδας της ΠΡΑΞΙΣ
Γεωργία, μίλησέ μου για την ΠΡΑΞΙΣ. Τι είδους δράσεις οργανώνετε και ποιος είναι ο σκοπός σας;
Η ΠΡΑΞΙΣ/PRAXIS είναι ένας φορέας με έδρα τις Σέρρες από το 1995, που δραστηριοποιείται στους τομείς της Πολιτικής για τη Νεολαία, των Μέσων Ενημέρωσης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διά Βίου Μάθησης. Σκοπός της είναι να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους κατοίκους της πόλης και να προωθήσει την ανάπτυξη της συμμετοχής των νέων. Ασχολείται επίσης και με τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Όλα αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η ΠΡΑΞΙΣ υλοποιεί έργα προσφέροντας ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης σε όλα τα ευάλωτα ή/και περιθωριοποιημένα μέλη της κοινωνίας. Συνεργαζόμαστε πάντα με παγκόσμιους φορείς, ευρωπαϊκά και εθνικά Δίκτυα, UNESCO, UNHCR, Panserraikos F.C., πανεπιστήμια, τοπικούς και εθνικούς φορείς. Διατηρούμε ένα ισχυρό περιφερειακό, διαπεριφερειακό και πανευρωπαϊκό δίκτυο που επιτρέπει την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης και σεμιναρίων. Είναι επίσης μέλος του «Anna Lindh Foundation» και ιδρυτικό μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας».
Ποιο ακριβώς είναι το δικό σου πόστο;
Είμαι εκπαιδευτικός και εργάζομαι στην ΠΡΑΞΙΣ ως youth worker. Ο σύμβουλος νέων είναι το άτομο που εργάζεται με και για τους νέους προκειμένου να υποστηρίξει την προσωπική, κοινωνική και εκπαιδευτική τους ανάπτυξη και τους ενεργοποιεί ώστε να αποκτήσουν φωνή, επιρροή και θέση στην κοινωνία. Πιο πρακτικά: σχεδιάζω, υλοποιώ και αξιολογώ μαζί με την ομάδα της ΠΡΑΞΙΣ εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα, τα οποία έχουν σκοπό να υποστηρίξουν και να εμπλουτίσουν την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων μέσα από την εθελοντική τους συμμετοχή και συνεισφορά. Επίσης, είμαι και η μέντορας των Ευρωπαίων εθελοντών του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Τους παραδίδω σεμινάρια, είμαι δίπλα τους για να τους καθοδηγώ και συντονίζω κατά τη διάρκεια των δράσεων τους. Μαζί οργανώνουμε ενδιαφέροντα πρότζεκτ και μέσα από τη βιωματική μάθηση και το λεγόμενο «learning by doing» τους βοηθώ να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, πάντοτε υποστηρίζοντάς τους ώστε να παίρνουν νέες πρωτοβουλίες.
Πώς λειτουργεί το δίκτυο εθελοντών από την Ευρώπη;
Στο κομμάτι αυτό η ΠΡΑΞΙΣ έχει μακρά ιστορία. Είναι από τους πρώτους το 1997 -και τότε ελάχιστους- φορείς στην Ελλάδα που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα εθελοντισμού, συγκεκριμένα το European Solidarity Corps. Το δικό μας πρόγραμμα ονομάζεται «Mediart» και αφορά την Επικοινωνία, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη Συμπερίληψη. Περιλαμβάνονται δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης, δημιουργία καμπάνιας στις Παγκόσμιες Ημέρες, δημιουργικά εργαστήρια και άλλες δράσεις που φέρνουν κοντά νέους από διάφορες κοινότητες προκειμένου να αλληλεπιδράσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Οι εθελοντές με άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές και δημιουργία περιεχομένου στα social media, οργάνωση εκδηλώσεων ανοιχτές προς το κοινό, σχεδιάζουν εκπαιδευτικές δράσεις, επηρεάζουν και επηρεάζονται από την τοπική κοινωνία. Μέσα από όλα αυτά έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο και «αποτύπωμα» στην κοινότητα. Φυσικά, σε αυτήν τη διαδικασία συμμετέχουν και οι Έλληνες/Σερραίοι εθελοντές του οργανισμού.
Ανταποκρίνεται ο κόσμος στις δράσεις που οργανώνετε;
Υπάρχει σίγουρα ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία, κάτι που είναι πολύ θετικό και αισιόδοξο. Αυτό βέβαια πηγάζει από τη δουλειά και την απίστευτη προσπάθεια με συνέπεια και συνέχεια που γίνεται από τα μέλη και την ομάδα της ΠΡΑΞΙΣ με ηγέτιδα την τ. πρόεδρο Καίτη Εμμανουηλίδου για περίπου 30 χρόνια. Είναι δύσκολο και τρομερά απαιτητικό να ενεργοποιήσεις κάποιον, καλώντας τον σε κάτι που δεν ξέρει ή τυχόν τον φοβίζει και ταυτόχρονα να μη φοβηθεί και γυρίσει την πλάτη του. Υπάρχει ακόμη δισταγμός ή ίσως και κάποιου είδους άγνοια, χωρίς αυτό να είναι ανασταλτικό. Νομίζω λοιπόν ότι το στοίχημα μέχρι στιγμής έχει κερδηθεί, αλλά ο «αγώνας» είναι ακόμη εν εξελίξει. Θεωρώ ότι οι Σερραίοι έχουν ακόμη πολλά να μας δείξουν, αρκεί βέβαια να μας δώσουν παραπάνω κίνητρα ώστε να τους παρακινούμε κι εμείς όλο και περισσότερο. Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε είναι αυτή που μας ενθαρρύνει και μας κάνει να συνεχίζουμε.
Axel Benaben, εθελοντής από τη Γαλλία
Ποια είναι η επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα;
Μετά το Λύκειο, ακολούθησα ένα διετές πτυχίο Επικοινωνίας και Διαφήμισης στο Παρίσι και αργότερα ακολούθησε το τρίτο έτος σπουδών στην Αφήγηση και τη Δημοσιογραφία στο Άμστερνταμ. Έχω μερικές επαγγελματικές εμπειρίες στους τομείς της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας και αυτήν τη στιγμή κάνω αίτηση για μεταπτυχιακό στη Γραφιστική σε σχολή τέχνης. Όσο για το μέλλον, είναι αρκετά αβέβαιο ακόμα, αλλά στοχεύω να συνδυάσω όλα τα παραπάνω.
Πώς αποφάσισες να έρθεις στις Σέρρες μέσω της ΠΡΑΞΙΣ;
Όταν αποφάσισα να κάνω μία παύση μεταξύ των σπουδών μου (gap year), όπως είναι ευρέως διαδομένο στην Ευρώπη, είχα την επιθυμία να πάω στο εξωτερικό για μερικούς μήνες σε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού. Διαπίστωσα ότι το πρόγραμμα της ΠΡΑΞΙΣ στις Σέρρες θα ταίριαζε απόλυτα τόσο με τις ικανότητές μου όσο και με τις αξίες μου. Δεν ήξερα τίποτα για τις Σέρρες -ούτε πολλά για την Ελλάδα-, αλλά με κάποιον τρόπο με προσέλκυσε.
Ως εθελοντής της ΠΡΑΞΙΣ, ποια ακριβώς είναι η δουλειά σου;
Ως εθελοντές του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC) στοχεύουμε στην προώθηση αξιών όπως η διεθνής αλληλεγγύη, η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη, η υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω δράσεων που διοργανώνουμε κατά τη διάρκεια των διεθνών ημερών (σύμφωνα με Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO). Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της πόλης. Ασχολούμαστε επίσης με τη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών, συγγραφή άρθρων, δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με σχολεία και άλλους φορείς. Με αυτές τις καμπάνιες, κύριος στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία και να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην πόλη, παρακινώντας ταυτοχρόνως και τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες. Επιπλέον, μέσα από εκπαιδευτικές διαδραστικές δραστηριότητες εκμάθησης ξένων γλωσσών φέρνουμε σε επαφή τους Σερραίους με τη γλώσσα και την κουλτούρα της χώρας μας.
Πώς σου φαίνονται οι Σέρρες; Ο κόσμος, η πόλη; Τι σου άρεσε, τι δεν σου άρεσε;
Είμαι εδώ περίπου 3,5 μήνες και μέχρι στιγμής μου αρέσουν πολύ οι Σέρρες. Φυσικά, η συνάντηση με τους κατάλληλους ανθρώπους, τόσο εντός του προγράμματος όσο και με ντόπιους, βοηθάει για να περνάω καλά εδώ. Μου αρέσει που συμβαίνουν κάποια πράγματα σε αυτή την πόλη. Υπάρχει πάντα κάποια εκδήλωση με ζωντανή μουσική και γενικά κάτι διασκεδαστικό. Είναι μια πόλη σε «ανθρώπινο μέγεθος» και είναι εύκολο να συνδεθείς με άλλους και νιώθεις ότι είμαστε όλοι μέρος της.
Έχοντας ζήσει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, τι πιστεύεις πως θα έπρεπε να αλλάξει στις Σέρρες;
Δεν μπορώ να πω, δεν έχω ζήσει αρκετό καιρό εδώ. Σίγουρα όμως πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. Να μείνει πιστή στην ταυτότητά της, ενώ προσαρμόζεται στα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης, όπως συμβαίνει και οπουδήποτε αλλού.
INFO
Ιουστινιανού 19 | mail: praxis@praxisgreece.com | site: praxisgreece.com | Facebook: Praxis Greece | Instagram: praxis.greece
* Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο καφέ Μπλε Γιακάς.
Μερικές από τις δράσεις της ΠΡΑΞΙΣ
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.66, Ιούλιος 2024)