Αφιέρωμα στην ομάδα Τεχνικής Κολύμβησης του Πανσερραϊκού

Ένας κόσμος υποβρύχιας μαγείας

Της Δήμητρας Κουρίδου

Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα είδος υδάτινου αθλητισμού, στο οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούν ένα πτερύγιο, το μονοπέδιλο, τεντώνουν τα χέρια πάνω από το κεφάλι τους και κινούνται στο νερό ομαλά με μια κυματοειδή κίνηση που θα λέγαμε πως μιμείται αυτή των δελφινιών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καταφέρουν υψηλότερες ταχύτητες κατά την κολύμβηση. Υπάρχουν διάφορα είδη πτερυγίων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται, όπως μάσκες, αναπνευστήρες, φιάλες συμπιεσμένου αέρα, καθώς και διάφορες αποστάσεις σε αγώνες κολύμβησης. Το 1964 έγινε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από το 1981 υπήρξε ραγδαία εξέλιξη στο άθλημα με τη χρήση μονοπτέρυγου, πανελλήνιες επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες και αποστάσεις καταρρίφθηκαν και καταρρίπτονται συνεχώς. Η Ελλάδα σήμερα κατέχει μια αξιοζήλευτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η βασική διαφορά της με την κλασική κολύμβηση είναι ότι η κίνησή της επιτυγχάνεται με τεχνητά μέσα. Η ενιαία κίνηση των ποδιών που συγχρονίζεται με την αναπνοή είναι επίσης μια σημαντική διαφορά. Με αυτήν τη συνεχιζόμενη ροή των κινήσεων υπάρχει η μέγιστη προώθηση στο νερό ώστε να μειώνεται η αντίσταση και ο αθλητής να καταφέρνει με λιγότερη κόπωση να διανύει μεγάλες αποστάσεις.

Στην πόλη μας η τεχνική κολύμβηση έχει παρουσία εδώ και πολλά χρόνια. Και παρά τις δύσκολες κι αντίξοες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παράγοντες, οι προπονητές και οι αθλητές, με τα γνωστά προβλήματα των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου της πόλης μας, το μεράκι κι η αγάπη για το συγκεκριμένο άθλημα ενισχύεται συνεχώς – όπως και οι επιτυχίες και οι διακρίσεις των αθλητών μας. Για να γνωρίσουμε το εντυπωσιακό αυτό άθλημα και την προσπάθεια που γίνεται βρεθήκαμε στο κολυμβητήριο την ώρα της προπόνησης της ομάδας του Πανσερραϊκού Τεχνικής Κολύμβησης για να συναντήσουμε και να μιλήσουμε με τον προπονητή Δημήτρη Κόκκινο και τον έφορο Αντώνη Κώστογλου.

Δημήτρης Κόκκινος, προπονητής (αριστερά) και Αντώνης Κώστογλου, έφορος

Πότε ξεκίνησε το τμήμα τεχνικής κολύμβησης στην πόλη των Σερρών;

Δ.Κόκκινος: Το 1979 δημιουργήθηκε ο ΣΥΚΚ (Σύλλογος Υποβρύχιας Κολύμβησης & Καταδύσεων) Σερρών. Μεσολάβησαν κάποια χρόνια όπου παρέμεινε ανενεργή, ταυτόχρονα είχε δημιουργηθεί και το τμήμα του Πανσερραϊκού. Από το 2010-2011 συγχωνεύονται και δημιουργείται η τωρινή ομάδα τεχνικής κολύμβησης του Πανσερραϊκού. Ο κύριος Κώστογλου, από γονέας που περνούσε αρκετές ώρες στο κολυμβητήριο, ανέλαβε –μετά από πρόταση που του έγινε– διοικητικά καθήκοντα και μέχρι σήμερα είναι έφορος του τμήματος.

Πόσα άτομα έχει το τμήμα του Πανσερραϊκού στην τεχνική κολύμβηση;

Δ.Κόκκινος: Αυτήν τη στιγμή έχουμε εν ενεργεία 60 αθλητές, οι οποίοι είναι στην αγωνιστική και προαγωνιστική κατηγορία. Περίπου 35-40 αθλητές μας αγωνίζονται και ένας από αυτούς έχει πετύχει όλα τα όρια για την εισαγωγή του στην εθνική ομάδα στις πρώτες κρίσεις που έγιναν. Ευελπιστούμε τον Μάιο, που θα γίνει η τελική κρίση, να είναι μέσα – το ίδιο πιστεύουμε και για έναν ακόμη αθλητή μας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε δυο συμμετοχές για το Πανευρωπαϊκό στη Λιθουανία νέων-νεανίδων.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος; Τι δεξιότητες χρειάζεται να έχει;

Δ.Κόκκινος: Από τη Δ΄ δημοτικού μπορεί κάποιο παιδί να ξεκινήσει. Του μαθαίνουμε τα βασικά στοιχεία κολύμβησης του στιλ που χρειάζεται, δηλαδή ελεύθερο ή δαλτονισμούς. Και μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνες από τη ΣΤ΄ δημοτικού, περίπου 12 χρονών. Τα παιδάκια μπορούν να ξεκινήσουν κατευθείαν στην τεχνική ομάδα, δεν χρειάζεται να προέρχονται από την κλασική. Πολλά παιδιά που βλέπουν τις προπονήσεις μας έρχονται από την κλασική και τους είναι απλώς πιο εύκολο. Νιώθουν περισσότερο σίγουρα, γιατί γνωρίζουν να κολυμπάνε.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές της τεχνικής κολύμβησης από την κλασική;

Δ.Κόκκινος: Η βασική διαφορά είναι η χρήση τεχνητών μέσων. Τα στιλ κολύμβησης είναι από 50m-1500m επιφάνεια, η οποία είναι με μονοπέδιλο, από 500m-400m με βατραχοπέδιλα και τα αγωνίσματα που είναι κάτω από το νερό, τα οποία είναι 50m άπνοια χωρίς αναπνευστήρα, χωρίς φιάλη και τα 100,200,400m υποβρύχια με φιάλη. Σε αυτήν την κατηγορία έχουμε αθλητές και μάλιστα πολύ καλούς.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε;

Δ.Κόκκινος: Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας είναι αυτή των υποδομών και κυρίως της πισίνας. Το συγκεκριμένο άθλημα είναι τρομερά γρήγορο γι’ αυτό το λένε και η φόρμουλα του υγρού στοιχείου. Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει αθλητής της κλασικής κολύμβησης που να μπορεί να κάνει 15sec τα 50m. Εδώ στον Πανσερραϊκό έχουμε αθλητή που κάνει 16sec τα 50m, έχει τον 2ο καλύτερο χρόνο στον κόσμο και τον 1ο στην Ευρώπη στην κατηγορία του, στους εφήβους. Άρα καταλαβαίνετε ότι μια πισίνα 25 μέτρων με πέντε διαδρομές, στις οποίες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τμήματα ΑΜΕΑ, ακαδημίες, κοινό, είναι αρκετά επικίνδυνο και για τον ίδιο τον αθλητή της τεχνικής κολύμβησης όσο και για τους γύρω του.

Ο Α.Κώστογλου εκφράζει το παράπονό του:

Δεν μπορούμε να έχουμε πολλούς αθλητές σε μία λωρίδα, διότι είναι μονοπέδιλο, αν βάλουμε παραπάνω παιδιά έχουμε ατυχήματα. Έρχονται παιδιά που μας ζητάνε να ξεκινήσουν το εντυπωσιακό αυτό άθλημα και δεν έχουμε χώρο για να τα βάλουμε. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα μας ακούσουν και θα βρεθεί μια λύση. Πολλές φορές προτείναμε το κολυμβητήριο να λειτουργεί με ζώνες ώστε κάθε τμήμα να προπονείται μόνο του.

Ο Δ.Κόκκινος συνεχίζει να τονίζει ότι τα προβλήματα των εγκαταστάσεων έχουν αντίκτυπο στις αγωνιστικές ομάδες.

Τεσσεράμισι μήνες κλειστό το κολυμβητήριο σημαίνει ότι τα παιδιά με πολλή προσπάθεια κάνανε ξηρές προπονήσεις στο εθνικό στάδιο, για όσο το επέτρεπε ο καιρός πήγαιναν σε ανοιχτή πισίνα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και με προσωπική χάρη από τον προπονητή της εθνικής ομάδας παραχωρήθηκε για τους αθλητές μας λωρίδα στο Ποσειδώνιο. Καταλαβαίνετε ότι τα κόστη ήταν υψηλά. Έχουμε προτείνει λύσεις που μπορεί να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το νέο κολυμβητήριο, όπως τη δημιουργία προπονητηρίου που θα αποσυμφορήσει αισθητά κάποιες λωρίδες της πισίνας. Ελπίζουμε στο κοντινό μέλλον να δούμε κάποια έργα.

Ποιοι είναι στόχοι του τμήματος της τεχνικής κολύμβησης του Πανσερραϊκού;

Δ.Κόκκινος: Αυτή την εποχή έχουμε προετοιμασία για το πανελλήνιο πρωτάθλημα open κατηγορίας στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα, όπου θα γίνει και η τελική κρίση για την Εθνική. Θα κατεβάσουμε ομάδα γύρω στα 10 παιδιά. Στοχεύουμε στους δύο αθλητές, όπως σας είπα. Αγώνες βέβαια γίνονται κάθε μήνα, όπου θα φτάσουμε τον Ιούλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών στη Θεσσαλονίκη.

Τι θα λέγατε σε αυτούς που σκέφτονται να ξεκινήσουν αυτό το άθλημα;

Δ.Κόκκινος: Προσκαλώ όλα τα παιδιά να επισκεφτούν το κολυμβητήριο να δούνε το συγκεκριμένο άθλημα και να το γνωρίσουν. Πιστεύω ότι θα εντυπωσιαστούν και θα θέλουν να το δοκιμάσουν. Είναι ένα άθλημα όπου από το 1979 πρόσφερε στην εθνική ομάδα 9 αθλητές μας, με επιτυχίες μεταλλίων σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Α.Κώστογλου κλείνοντας επισημαίνει:

Η ομάδα τεχνικής κολύμβησης του Πανσερραϊκού έχει πολύ καλούς αθλητές, όπως και προπονητές που αγαπούν και στηρίζουν την προσπάθειά τους αυτή. Πιστεύω ότι αν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες λωρίδες στην πισίνα του κολυμβητηρίου θα φέρναμε πολύ περισσότερες επιτυχίες. Είμαι εδώ μαζί με όλη τη διοίκηση της ομάδας για να στηρίξω τους προπονητές και τους αθλητές μας σε ό,τι χρειαστούν.

INFO

Fb: Πανσερραϊκός Τεχνική Κολύμβηση – Panserraikos Finswimming

Instagram: finswimming_panserraikos

 

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.65, Μάιος 2024)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.