Κείμενο: Μαρία Γκιόκα
Να η ευκαιρία για μια όμορφη εκδρομή λίγο έξω από την πόλη. Μπαίνεις στο αυτοκίνητο και διανύοντας περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νομού Σερρών βρίσκεσαι στο ωραίο Σιδηρόκαστρο, το οποίο περιμένει εκεί να σε υποδεχτεί και να σου προσφέρει απλόχερα ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι. Τι εννοώ…
Έχεις ανάγκη να σκαρφαλώσεις λίγο ψηλότερα και να θαυμάσεις τη θέα με περίσσιο καθαρό αέρα; Το Σιδηρόκαστρο είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στους πρόποδες του Ισάρι, αυτού του χαρακτηριστικού, αρκετά ψηλού και απόκρημνου γρανιτένιου γκρίζου βράχου. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στον βράχο αυτό θα παρατηρήσει αμέσως ότι σε όποιο σημείο του και αν σταθεί θα βλέπει εξίσου καλά την υπόλοιπη πόλη. Την εικόνα συμπληρώνει το Βυζαντινό κάστρο. Μπορείς να πας και να κάτσεις ώρες ολόκληρες, να αφεθείς εντελώς και να “αδειάσεις” το μυαλό σου, που τόσο πολύ το έχει ο καθένας μας ανάγκη.
Λίγο πιο δίπλα συναντά κανείς το μοναστήρι του Αγίου Κήρυκου και Ιουλίτης, που στέκει επιβλητικά στο λόφο από το 1968. Η έκταση και το μέγεθος των κτιρίων της Μονής, αλλά και η γραφικότητάς της, είναι σίγουρο ότι θα σε εντυπωσιάσουν, όπως και κάθε επισκέπτη-προσκυνητή, άλλωστε.
Εάν πάλι οι “ανησυχίες” σου έχουν αρχαιολογική χροιά, στην κωμόπολη του Σιδηροκάστρου υπάρχουν μνημεία, όπως το Βυζαντινό κάστρο, που προαναφέραμε, λαξευτοί Μακεδονικοί τάφοι, Ρωμαϊκός οικισμός, αλλά και διατηρητέα αρχοντικά. Επί Τουρκοκρατίας, αξίζει να σημειωθεί πως ονομαζόταν Δεμίρ Ισσάρ, δηλαδή Σιδερένιο κάστρο, καθώς κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα αποτέλεσε σημαντική εστία του Ελληνισμού. (Ενημερωτικά, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε το Σιδηρόκαστρο στις 27 Ιουνίου 1913).
Εάν είσαι λάτρης της φύσης “πρέπει” να αδράξεις την ευκαιρία και να πας στο Σιδηρόκαστρο για να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες! Λίγο έξω από το Σιδηρόκαστρο συναντά κανείς τον καταρράκτη Ζεστών Νερών, στον ποταμό Κρουσοβίτη, όπου το νερό που πέφτει από ύψος 15 μέτρων είναι θερμό. Ακριβώς πίσω από τον καταρράκτη βρίσκεται η είσοδος για ένα υπόγειο ποτάμι, μήκους 130 μέτρων με σταλακτίτες! Μαγικό!
Το ωραίο με το Σιδηρόκαστρο είναι πως είναι ένα μέρος για όλα τα γούστα: ο επισκέπτης θα βρει καλό φαγητό, καθαρό αέρα, δραστηριότητες στη φύση και πλούσια ιστορία! Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ένα συνονθύλευμα σπουδαίου ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Χαίρεσαι να περπατάς στα δρομάκια, να “χαζεύεις” τα μαγαζιά στην αγορά. Καθώς περπατάς, στέκεσαι κοιτάζεις το βράχο εκεί ψηλά, μετά τους ανθρώπους και τα παλαιά κτίρια τριγύρω, τα ιστορικά καφενεία και είναι αρκετά αισθητές οι εναλλαγές των εποχών, μέσα από τις εικόνες που δημιουργεί το μυαλό, αλλά και των συναισθημάτων.
Οσμή πόνου στον τόπο, που έρχεται από τα παλιά, μα και σθένος για μια ξεχωριστή συνέχεια, όσον αφορά στην καθημερινή ζωή του τόπου στο σήμερα, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών. Βουβή ησυχία σε συνδυασμό με την ηχηρή πραγματικότητα του άλλοτε και του σήμερα.
Δεν μπορείς να φύγεις από το Σιδηρόκαστρο εάν δεν επισκεφτείς το σπουδαίο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο “Μιχάλη Τσαρτσίδη”. Στην πάροδο της οδού Βενιζέλου 10 φιλοξενούνται στο μουσειακό χώρο οι σπάνιες προσωπικές συλλογές του Μιχάλη Τσαρτσίδη, αποκλειστικά πολεμικής και λαογραφικής φύσης. Μια συλλογή που μετρά πάρα πολλά χρόνια και άλλα τόσα βιώματα, τόσο από τους Βαλκανικούς Πολέμους, όσο και από τον Α’ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπλα και στολές, αλλά και πολλά άλλα εκθέματα που βρίσκονται εκεί με σκοπό να διαφυλαχτούν και να αναδειχτούν σπάνια αντικείμενα άλλων εποχών, εποχών “ματωμένων”. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, κατόπιν συνεννοήσεως.
Και αφού έφτασες μέχρι το Σιδηρόκαστρο, θα πεταχτείς και μέχρι τα Οχυρά Ρούπελ, ένα καθοριστικό σημείο-στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας της περιοχής και μοναδικό αξιοθέατο συνάμα. Επιβάλλεται!
Η περιοχή, φυσικά, διαθέτει καταλύματα για τους επισκέπτες και έτσι την επόμενη ημέρα μπορείς να συνεχίσεις τη βόλτα σου, να απολαύσεις τον καφέ σου και την αχνιστή σου μπουγάτσα, ανακαλύπτοντας και τις υπόλοιπες πτυχές της ιστορικής αυτής κωμόπολης.
Ως γνωστόν, τέλος, το Σιδηρόκαστρο φημίζεται και για το ολοζώντανο καρναβάλι του, το οποίο επί 21 ολόκληρα χρόνια δίνει δυναμικό παρών, μέσα από τις ενεργές συμμετοχές μικρών και μεγάλων. Πρόκειται για ένα ξεφάντωμα που προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες, όχι μόνο από το Νομό Σερρών, αλλά και πέραν αυτού, συγκεντρώνοντας έτσι την σημαντική αναγνωρισιμότητα της έδρας, αλλά και του Δήμου Σιντικής συνολικά.
Φύγαμε…
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.44, Απρίλιος 2017)