Συνταγή για 60 τεμάχια
Θα χρειαστώ:
- 2 πακέτα βούτυρο αγελάδος (2 Χ 250gr) σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πακέτο αλεύρι (1 kg) από το οποίο έχω αφαιρέσει 1 φλιτζάνι
- 1 αυγό
- 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη (λίγο πιο κάτω από τη μέση)
- 1 σφηνάκι τσίπουρο με γλυκάνισο ή ούζο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 φλιτζάνι ψημένα αμύγδαλα με φλούδα
Εκτέλεση:
- Σπάω στο μούλτι τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια
- Βάζω σε ένα βαθύ μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάω για περίπου 10 λεπτά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν
- Προσθέτω το αυγό και το τσίπουρο και χτυπάω ακόμη ένα λεπτό
- Προσθέτω το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύω με τα χεριά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη
- Ενσωματώνω τα αμύγδαλα
- Πλάθω μικρά στρόγγυλα κουλουράκια κάνοντας ένα βαθούλωμα στη μέση
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
- Ψήνω στον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά
- Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
* Ο Σερραίος Γιώργος Ευγενειάδης ζει στην Αθήνα, όπου διδάσκει μαγειρική σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του «Απλά και Διαφορετικά-Bullet Journal» (Εκδόσεις Υδροπλάνο). Τα σκίτσα του βιβλίου είναι της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη.
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.61, Δεκέμβριος 2022)