Γράφει για το serfree.gr η Δήμητρα Κουρίδου
Η μορφή του Αγίου Γεωργίου στη λαϊκή παράδοση μάς ταξίδεψε μουσικά και χορευτικά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος. Ένα ταξίδι γεμάτο διαφορετικούς ήχους, διαφορετικές ενδυμασίες και σίγουρα διαφορετικές χορευτικές δεξιότητες. Ξεκινήσαμε μαζί του από την περιοχή του Νέου Σουλίου, όπου την ημέρα του Αγίου Γεωργίου μετά τη λειτουργία της εκκλησίας γίνεται λιτανεία σε 3-5 σημεία του κάμπου με τη συνοδεία των εξαπτέρυγων. Σε δέντρα ανοίγουν σχισμές και ο παπάς βάζει μέσα πρόσφορα. Πήγαμε στην Ομορφοκκλησιά Καστοριάς. Η φήμη του ναού βασίζεται στο μοναδικό στο είδος της, την ανάγλυφη γλυπτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται ότι αυτή η εικόνα του Αγίου Γεωργίου συγκρατεί υπερφυσικώς νομίσματα και κάθε είδους κέρματα στην επιφάνειά της και θεωρείται θαυματουργή.
Μεταφερθήκαμε στη Νεστάνη Αρκαδίας όπου οι βλαστοφόροι χορευτές με τις σελινοστολισμένες γκλίτσες τους στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου σημαίνουν τον ερχομό της άνοιξης. Περάσαμε απέναντι στην Σινασό της Καππαδοκίας και οδηγηθήκαμε μέσω της Προποντίδας στη Χίο. Με τις ντελικάτες γυναικείες φορεσιές και τον περίτεχνο κεφαλόδεσμο.
Ανεβήκαμε στη Θράκη αναβιώνοντας τα δαχτυλίδια (ουνάζα). Προσφυγικό έθιμο του Μεγάλου Ζαλουφιού της Αν. Θράκης που αναβιώνει παλιότερες εποχές με πρωταγωνιστές ανύπαντρους άντρες και γυναίκες! Και καταλήξαμε στο Νέο Σούλι όπου στήθηκε γλέντι ανάλογο με αυτό που γινόταν στα σπίτια την ημέρα του Αγίου Γεωργίου με ζουρνάδες και νταούλια, με κρασί και κεράσματα.
Το μεράκι, η αλληλοϋποστήριξη και η συνεργασία των ανθρώπων που δούλεψαν πίσω από τη σκηνή, αλλά και των χορευτών, των μουσικών, του ψάλτη (συγκινητική η φωνή του) και των παιδιών δημιούργησε μια άρτια και ολοκληρωμένη παράσταση. Η αυλαία έπεσε και τα φώτα της σκηνής έσβησαν μα τα χαμόγελα και η λάμψη στα πρόσωπα μας ακόμη εκεί χαραγμένα!
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου: