JukeBox. Μια αγάπη από τα παλιά που αντέχει ακόμα στον χρόνο και ξυπνά αναμνήσεις!
Ο Βασίλης Κυριακίδης, Σερραίος στην καταγωγή, ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια με αυτό που αγαπά: ανακατασκευάζει παλαιά jukebox. Στο Ser-Free μιλάει για το πώς ξεκίνησε, για το τι απαιτεί η ανακατασκευή ενός jukebox, για την προσωπική του συλλογή, για το αν υπάρχουν συλλέκτες σήμερα και για το ότι σκοπεύει να συνεχίσει αυτήν του τη δραστηριότητα για πολλά ακόμα χρόνια.
Της Μαρίας Γκιόκα / Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου
Πώς και πότε ξεκίνησε η όμορφη αυτή ενασχόλησή σας με την ανακατασκευή παλαιών jukebox;
Η οικογένεια μου γενικά ασχολούνταν με τη μουσική. Είχαμε ένα μεγάλο πικάπ στο σπίτι και από μικρός έβλεπα τον πατέρα μου να ασχολείται με τους δίσκους βινυλίου και έτσι πέρασε αυτό και σε εμένα. Μεγάλωσα ακούγοντας όλους τους μεγάλους λαϊκούς της εποχής εκείνης και θα ήταν δύσκολο να το «αποφύγω». Μεγαλώνοντας, τα jukebox μού τράβηξαν περισσότερο την προσοχή. Ωστόσο, δεν αποχωρίζομαι τους δίσκους μου. Η ενασχόληση ξεκίνησε το 2000 και είναι κάτι που το κάνω χωρίς διάλειμμα μέχρι και σήμερα.
Τι χρόνος απαιτείται ώστε να ολοκληρώσετε ένα jukebox κάθε φορά;
Αναλόγως την κατάσταση στην οποία το βρίσκω. Συνήθως είναι από έναν μέχρι τέσσερις μήνες περίπου. Μετράει πολύ αν θέλει ολική ή μερική ανακατασκευή, σε τι κατάσταση είναι τα σημαντικά εξαρτήματά του, αλλά και το πόσο καιρό θα μου πάρει ώστε να τα βρω. Κυρίως γιατί πρέπει να πάρω τα ανταλλακτικά από το εξωτερικό, αφού η Ελλάδα δεν έχει πληθώρα από αυτά.
Διαθέτετε και ο ίδιος συλλογή με jukebox ή απλώς ανακατασκευάζετε τα jukebox που φτάνουν στον χώρο σας;
Έχω δικιά μου συλλογή που αποτελείται από οκτώ jukebox, τα όποια ανακατασκεύασα μόνος από την αρχή. Κατά βάση ανακατασκευάζω για την προσωπική μου συλλογή ή φίλων.
Μαγαζιά ή ιδιώτες είναι οι περισσότεροι που σας φέρνουν jukebox για επισκευή;
Ιδιώτες, όπως προανέφερα κυρίως φίλοι, και κάποιοι συγκεκριμένοι συλλέκτες. Τα μαγαζιά, όταν μου χτυπάνε την πόρτα, είναι κυρίως για λόγους διακόσμησης.
Υπάρχει γενικά ενδιαφέρον από τον κόσμο;
Στην Ελλάδα λόγω τον καταστάσεων που ζούμε δεν είναι και εύκολη η ενασχόληση με αυτό. Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι συλλέκτες jukebox. Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, ειδικά σε Αμερική και Αγγλία, όπου ασχολούνται πολύ με αυτό. Πιστεύω ότι στη χώρα μας δεν έχουμε δώσει την πραγματική αξία που θα έπρεπε στα jukebox.
Ο κόσμος επιλέγει το vintage στοιχείο στον χώρο του, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο;
Ναι, το vintage πάντα άρεσε στον κόσμο, σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους ή τους χώρους, αλλά πολλοί το αναζητούν στη ζωή τους. Έχω διακοσμήσει κάποια μαγαζιά, που ήθελαν να δώσουν αυτό το στιλ στον χώρο τους.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, πιστεύετε είναι και ζήτημα εσωτερικής ανάγκης των ανθρώπων να επιστρέφουν μέσω των αντικειμένων και της διακόσμησης του χώρου τους σε παλιές όμορφες δεκαετίες;
Πιστεύω ότι πάντα μας αρέσει να γυρνάμε τον χρόνο πίσω, να επιστρέφουμε στην παιδική μας ηλικία. Τα καινούργια πράγματα, όπως τα έπιπλα για παράδειγμα, φαίνονται πιο «κρύα» στο μάτι, ενώ τα vintage μάς κάνουν να νιώθουμε ζεστασιά. Νιώθουμε πιο οικεία με αυτά, τουλάχιστον η δικιά μας γενιά που μεγάλωσε με αυτά.
Σκεφτήκατε ποτέ να συνδυάσετε το μοντέρνο στοιχείο και την εξέλιξη της τεχνολογίας με το παλαιό;
Με τίποτα, η εξέλιξη μού αρέσει σε λίγα και συγκεκριμένα πράγματα. Δεν θα μπορούσα να αλλάξω ή να συνδυάσω το παλιό με τίποτα άλλο ως προς τα jukebox. Δεν γνωρίζω αν γίνεται κιόλας. Το όλο στιλ της νέας τεχνολογίας και της νεότερης διακόσμησης δεν με ελκύει καθόλου.
Έχετε σκεφτεί ποτέ αν μετά από χρόνια θα ασχολείστε ακόμα με αυτή την ασυνήθιστη και πολύ ενδιαφέρουσα ενασχόληση, είναι κάτι που θα το επιδιώξετε;
Εννοείται, αυτό μου αρέσει και όσο είμαι γερός και μπορώ θα συνεχίσω να το κάνω. Όταν κάτι σε κάνει να νιώθεις καλά και σε «γεμίζει», προσπαθείς να το συνεχίζεις όσο μπορείς!
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.60)