Why vegan; Ο Κωνσταντίνος Καλέσης εξηγεί τους λόγους που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή

Ρωτήσαμε τον Σερραίο Κωνσταντίνο Καλέση, ελεύθερο επαγγελματία, για ποιο λόγο αποφάσισε να ακολουθήσει αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και αυτός μας μίλησε για τα οφέλη του βιγκανισμού στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και για το πόσο διαδεδομένο είναι το διατροφικό αυτό κίνημα στις Σέρρες.

Συνέντευξη στη Χρυσάνθη Ιακώβου

Πώς και πότε αποφάσισες να γίνεις vegan;

Αν και από το 2013 είχα σταματήσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, η ουσιαστική σύνδεση έγινε το 2015, όταν επισκέφτηκα ένα φιλικό σπίτι στην Αθήνα, όπου οι περίπου 20 καλεσμένοι είχαν φέρει φαγητά που είχαν ετοιμάσει. Με εντυπωσίασαν οι γεύσεις, τα χρώματα και οι συνδυασμοί των προϊόντων. Όταν ανακάλυψα ότι πρόκειται αποκλειστικά περί χορτοφαγικών επιλογών, ενθουσιάστηκα και ξεκίνησα τη μετάβαση στην αυστηρή χορτοφαγία. Την ίδια στιγμή διάβασα βιβλία και είδα σχετικά ντοκιμαντέρ τα οποία με τοποθέτησαν ακριβώς εκεί που μου αξίζει: ισάξια και δίπλα σε κάθε μη ανθρώπινο ζώο. Θαρρώ πως όλα τα έμβια όντα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμένα κι αυτό είναι κάτι που με συνδέει ακόμη περισσότερο με τη φύση και τα στοιχεία της. Θα έλεγα ότι ο βιγκανισμός αποτελεί μια φυσική πνευματική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου. Περιέχει στον πυρήνα της όλα αυτά τα στοιχεία που μπορούν να μας ωριμάσουν και να μας εξελίξουν ως όντα.

Ποιες τροφές αποφεύγεις; Και με ποιες τις έχεις αντικαταστήσει;

Έχοντας ήδη καταργήσει τα γαλακτοκομικά από το 2013, η απόφαση να σταματήσω τη κατανάλωση κρέατος και των υπολοίπων παραγώγων ήταν ομαλή και συνειδητοποιημένη. Αποφεύγοντας τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα προϊόντα, στράφηκα ξανά σε επιλογές που είχα υποτιμήσει. Φρούτα και λαχανικά, όσπρια και καρποί αποτελούν την τροφή μου με ευεργετικά αποτελέσματα. Τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα μου τρέφονται αρμονικά και αισθάνομαι δικαιωμένος για την επιλογή μου.

Είναι εύκολο από πρακτικής άποψης να είσαι vegan; Τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια έχουν αρκετή ποικιλία τροφών ώστε να σε καλύψουν;

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί. Εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια έχουν εντάξει άπειρες χορτοφαγικές επιλογές. Εξάλλου η μεσογειακή δίαιτα συμπεριλαμβάνεται ήδη στις επιλογές του τόπου μας και παρατηρώ ότι οι επαγγελματίες προσαρμόζονται. Η φύση προνοεί, έτσι όλα θα γίνουν ομαλά και στο σωστό χρόνο.

Σε μια ταβέρνα τι παραγγέλνεις;

Σίγουρα οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, αλλά κι εδώ παρατηρείται μια καλύτερη εικόνα. Μια κλασική ελληνική ταβέρνα μπορεί να προσφέρει δεκάδες επιλογές. Η ελληνική κουζίνα και η πλούσια γη της μπορούν να μας τροφοδοτήσουν με αγνά και φυτικά προϊόντα. Μανιτάρια, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, φάβα ή διάφορα μαγειρευτά με καλύπτουν όποτε βρίσκομαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

“Η χορτοφαγική διατροφή σε λίγα χρόνια θα αποτελεί την κύρια επιλογή του πλανήτη”

Το κίνημα των vegan είναι όλο και πιο διαδεδομένο τελευταία, πιστεύεις όμως ότι θα το ακολουθήσει η πλειοψηφία των ανθρώπων; Πώς βλέπεις τις αντιδράσεις των… μη-vegan;

Με εξαίρεση τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν από χορτοφάγους γονείς, όλοι εμείς οι υπόλοιποι καταναλώναμε κρέας λίγο ή πολύ. Εδώ έχουμε μια μεικτή κατάσταση. Η ανάγκη για μια φυσική και υγιεινή σίτιση δημιουργεί ένα ρεύμα, μία τάση θα έλεγα, επηρεάζοντας όλο και περισσότερα άτομα. Η χορτοφαγική διατροφή σε λίγα χρόνια θα αποτελεί την κύρια επιλογή του πλανήτη. Σε ό,τι αφορά τους παμφάγους, δεν αισθάνομαι κάτι παράξενο. Πριν λίγα χρόνια κι εγώ έτσι τρεφόμουν. Θεωρώ ότι είναι θέμα σύνδεσης, εννοώντας ότι η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο, απόφαση που ανήκει στην καθεμία και τον καθένα μας. Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι όλα τα υπόλοιπα ζώα λειτουργούν κι αυτά με παρόμοια κοινωνικά συστήματα. Έχουν οικογένεια, φίλους και τελικά αισθάνονται πόνο και στεναχώρια όπως και το ανθρώπινο είδος. Τερματίζοντας την παμφαγική διατροφή, ουσιαστικά συνεισφέρουμε θετικά στο συλλογικό ασυνείδητο, απόφαση που σύντομα θα μας οδηγήσει σε νέες συνειδητοποιήσεις. Η άρση κάθε βίαιης πράξης όπως η αφαίρεση μιας ζωής, μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας απέναντι στο όλον. Ακόμα και στις φοβίες μας, τις ανασφάλειες μας, κάθε τι που φέρνουμε μέσα μας και μας κατατρώει.

Στις Σέρρες πώς τα βλέπεις τα πράγματα; Υπάρχουν αρκετοί vegan; Και υπάρχουν και μαγαζιά που να τους καλύπτουν;

Γνωρίζω κάποιους χορτοφάγους, αλλά πιστεύω ότι στην επαρχία τα πράγματα σαφώς και δεν προχωράνε όπως στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Η κτηνοτροφία αποτελεί μέρος της κουλτούρας των κατοίκων και το κρέας αποτελεί τη κυρίαρχη προτίμηση. Ωστόσο κι εδώ σιγά σιγά, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να εντάσσουν χορτοφαγικές επιλογές. Οφείλω να ομολογήσω ότι τουλάχιστον στον νομό Σερρών, τον οποίο γνωρίζω καλύτερα, ο βιγκανισμός αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην λανθασμένη άποψη ότι η ζωική πρωτεΐνη αποτελεί απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας. Στο χωριό μου π.χ. στα Άνω Πορρόια, λόγω και της γειτνίασης με την λίμνη Κερκίνη, το κρέας και δη το βουβαλίσιο που παράγεται πέριξ της λίμνης, κυριαρχεί σαφώς έναντι των όποιων χορτοφαγικών επιλογών. Θεωρώ βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια οι κάτοικοι θα έχουν περισσότερες επιλογές. Στο τέλος όμως η ηθική διάσταση είναι αυτή που θα επισφραγίσει την πλήρη αλλαγή της διατροφής μας.

Με ποια επιχειρήματα θα προσπαθούσες να “πείσεις” κάποιον να γίνει vegan;

Ο άνθρωπος είναι ζώο. Πρωτεύον θηλαστικό, το οποίο κυριάρχησε στον πλανήτη που φιλοξενούμαστε. Δυστυχώς συμπεριφερόμαστε στα υπόλοιπα ζώα ωσάν δυνάστες, τα βασανίζουμε, τα εκμεταλλευόμαστε, στο τέλος τα δολοφονούμε. Ακόμα χειρότερο είναι ότι γνωρίζουμε πια ότι η τροφή μας αποτελεί την κυρίαρχη πηγή για τις αρρώστιες που τελικά μας αφανίζουν. Η ειρωνεία είναι ότι μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή ευεργετεί τον άνθρωπο όσο δε φανταζόμαστε. Οι φυσικοί πόροι που κατασπαταλούνται, όπως το νερό, ή οι τεράστιες εκτάσεις γης που καλλιεργούνται για ζωικές τροφές, δημιουργούν ερημοποιήσεις. Οι επιστημονικοί φορείς μάς ενημερώνουν ανοιχτά πλέον. Η μετάβαση σε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή θα σώσει τον πλανήτη και τους κατοίκους του. Μια ειρηνική διατροφή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Για τον άνθρωπο, για τα ζώα, για την φύση…

(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ser-Free, τ.56)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.