Siris Basketball Academy: Η νέα δύναμη στο σερραϊκό μπάσκετ!

Στις Σέρρες υπάρχουν ήδη δύο ακαδημίες μπάσκετ. Πριν δύο χρόνια όμως «έσκασε» σαν βόμβα στα αθλητικά δρώμενα της πόλης μας η δημιουργία της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης Σίρις ή αλλιώς η Siris Basketball Academy! Ο Σταύρος Μπεντιούλης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αντιπροεδρία της ομάδας και θα μας συστήσει αυτό το νέο διαμάντι.

Της Μαριάννας Τσιολπίδου / Φωτογραφίες: Θεοφάνης Παπαευστρατίου

Κύριε Μπεντιούλη, ποια ανάγκη οδήγησε στη «γέννηση» της Ακαδημίας Σίρις πριν από δύο περίπου χρόνια;

Είμαστε μια παρέα Σερραίων επιχειρηματιών, στενοί φίλοι μεταξύ μας, που αγαπάει το μπάσκετ και βλέπει με τον ίδιο ανιδιοτελή τρόπο τη λειτουργία μιας ερασιτεχνικής ομάδας, χωρίς να συμβιβάζεται με την «εργαλειοποίηση» του αθλητισμού από ορισμένους εξυπηρετώντας προσωπικές φιλοδοξίες! Με αυτές τις βασικές αρχές γεννήθηκε η ακαδημία μας, έχοντας ως στόχο να προσφέρει στους προπονητές της τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για να αξιοποιήσουν πλήρως τις επιστημονικές και αθλητικές τους γνώσεις, στους μικρούς αθλητές τις ιδανικές συνθήκες προπόνησης σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις και στους γονείς τους τη δυνατότητα να μην ταλαιπωρούνται!

Ποιο είναι το διαφορετικό ή το καινούριο που μπορεί να προσφέρει η νεοϊδρυθείσα Σίρις στον χώρο της καλαθοσφαίρισης, αλλά και του αθλητισμού εν γένει στην πόλη μας; Με δύο λόγια, ποιο είναι το σημείο υπεροχής για να επιλέξει κάποιος τη Siris Basketball Academy;

Η λειτουργία μας ξεχωρίζει γιατί είναι πρότυπη και μοντέρνα! Ειδικότερα, βασίζεται σε ένα τρίπτυχο που αποτελείται από τους ανθρώπους, τις εγκαταστάσεις και την οργάνωση. Οι έμπειροι Σερραίοι προπονητές μας μαθαίνουν με μεράκι στους μικρούς αθλητές μας τα μυστικά του μπάσκετ δίνοντας έμφαση στους κανόνες της ομαδικότητας και του «εὖ ἀγωνίζεσθαι». Ταυτόχρονα, όταν η δουλειά τους γίνεται απρόσκοπτα σε ένα ασφαλές, μοντέρνο και καλαίσθητο αθλητικό περιβάλλον, όπως το AirDome BasketBall Hall που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Elpida Resort & Spa, χωρίς να εξαρτάται από τρίτους πού και πότε θα εξασφαλιστούν ώρες προπόνησης, είναι το πιο σημαντικό. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι γονείς και τα παιδιά θα γνωρίζουν εγκαίρως το πρόγραμμά τους κατά την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Το ιδιόκτητο κλειστό προπονητήριό μας ήταν ένα όνειρο για το σερραϊκό μπάσκετ, που έγινε πραγματικότητα κι αποτελεί πλέον στολίδι για τον τόπο μας. Τέλος, η διοίκηση μεριμνά για όλες τις λειτουργικές ανάγκες της ακαδημίας, φροντίζοντας να επιλύει εγκαίρως και με τεχνογνωσία αγωνιστικά και εξω-αγωνιστικά θέματα. Αρκεί να σας αναφέρω ότι αναθέσαμε τη φροντίδα για την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλητών μας που εντάσσονται στα αγωνιστικά τμήματα στον Δρ. Θοδωρή Καννά, προπονητή φυσικής κατάστασης κι επιστημονικό συνεργάτη του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ (PhD στην Κινησιολογία, MsC στην προπονητική αθλημάτων), ενώ για την υγεία τον παιδιών μας φροντίζει επιστημονική ομάδα που αποτελείται από Σερραίους ιατρούς φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγο και παιδοψυχολόγο!

«Η λειτουργία μας ξεχωρίζει γιατί είναι πρότυπη και μοντέρνα»

Από ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν τα παιδιά μπάσκετ και τι ηλικίες συγκεκριμένα προπονείτε στην ακαδημία; Αυτήν τη στιγμή υπάρχει αγωνιστική ομάδα;

Η ηλικία δεν είναι πάντα το κριτήριο για το πότε ξεκινάει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι να διδαχθεί μπάσκετ. Σε γενικές γραμμές ξεκινάμε στην ηλικία των 7-8 χρονών, ωστόσο υπάρχουν και μικρότερα τμήματα με 5άχρονους αθλητές που τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν την πρώτη τους επαφή με το άθλημα μέσα από το παιχνίδι. Για τον λόγο αυτό προτείνεται από τους προπονητές μας να έρχονται όλα τα παιδιά να δοκιμάζουν πρώτα και έπειτα να αποφασίζουν, μαζί με τους γονείς, εάν θα συνεχίσουν.

Δεδομένου ότι διαχρονικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο υπάρχουν εξαιρετικά πρότυπα στον χώρο του μπάσκετ, τα παιδιά της πόλης μας ασχολούνται τελικά με τον αθλητισμό και δη με το μπάσκετ ή η συμμετοχή τους σταδιακά φθίνει;

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε καθημερινά, μέσα από τις προπονήσεις, τους αγώνες και τις άλλες αθλητικές δράσεις της ομάδας μας, πως τα παιδιά όχι μόνο συμμετέχουν πραγματικά, αλλά ανυπομονούν κάθε φορά γι’ αυτό! Τα πρότυπα των αθλητών είναι ένα σημαντικό συστατικό, πρέπει εμείς όμως να παρέχουμε τους κατάλληλους χώρους, τους κατάλληλους ανθρώπους και τις ανάλογες προοπτικές, ώστε να τους δώσουμε το κίνητρο να συνεχίσουν. Η έμπνευση ενός παιδιού για να συνεχίσει σε ένα ομαδικό άθλημα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, αλλά θεμελιώδεις παραμένουν η χαρά του παιχνιδιού και η δικαιοσύνη μεταξύ των συμπαικτών του.

Ήδη η εμπειρία του προπονητή κυρίου Τότσιου νομίζω ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της ακαδημίας. Από ποιους ακόμη προπονητές συνίσταται η ακαδημία;

Στην ομάδα μας έχουμε πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής προπονητών και πιστεύουμε πως οι άνθρωποι αυτοί είναι τα θεμέλια, αλλά και η βιτρίνα μας ταυτόχρονα. Για τον λόγο αυτό, εξαρχής «παραδώσαμε τα κλειδιά» στον κ. Κώστα Τότσιο, του οποίου η αξία και το ήθος είναι αδιαμφισβήτητα πανελλαδικά. Βασικοί του συνεργάτες επιλέγηκαν με τα ίδια χαρακτηριστικά ως άνθρωποι και προπονητές οι κ.κ. Ζήσης Παπούδας και Κώστας Πεχλιβάνης. Τόσο για το ήθος όσο και για τον επαγγελματισμό τους, μαζί με τους νεαρότερους βοηθούς τους, κ.κ. Νίκο Αναστασιάδη και Κωνσταντίνο Μπαζτέκα, γυμναστές του ΤΕΦΦΑ ΑΠΘ, έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον σεβασμό όχι μόνο των 200 και πλέον παιδιών που μέσα σε λιγότερο από δύο έτη αποτελούν το σημερινό δυναμικό της ομάδας μας, αλλά και των γονέων τους, καθώς και των αντιπάλων, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους ως διοίκηση! Στον γυμναστή Δρ. Κανά αναφέρθηκα νωρίτερα, αλλά τονίζω πως είμαστε τυχεροί που τον έχουμε μαζί μας, μιας και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του είδους του πανελλαδικά! Τέλος, δεν ξέχασα, αλλά επέλεξα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην προπονήτρια μας κα. Λένια Κουτούση, μίας από τις σημαντικότερες αθλήτριες που ανέδειξε στην ιστορία του το σερραϊκό μπάσκετ, την οποία ευχαριστούμε θερμά, γιατί με τις γνώσεις και την αγάπη της βοηθά στο νέο εγχείρημα της δημιουργίας και γυναικείου τμήματος στην ακαδημία μας.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Ακαδημία Σίρις;

Είμαστε μια παρέα φίλων που αγαπά και προσφέρει στο άθλημα ανιδιοτελώς με σκοπό οι μικροί καλαθοσφαιριστές να γίνουν σωστοί παίκτες μέσα στο γήπεδο και καλύτεροι άνθρωποι στην κοινωνία… Μέχρι τώρα καταφέραμε να προηγούνται οι πράξεις μας από τα λόγια μας και αυτό είναι το όραμά μας!

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.62, Απρίλιος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.