Πώς ήταν η κίνηση το καλοκαίρι στις Σέρρες;

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών επαγγελμάτων Σερρών Μπάμπης Τσιλιακούδης, ο πρόεδρος του σωματείου Ταξί Στέφανος Καραμπαμπάς, ο ξενοδόχος Σταμάτης Πατρίκιος και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ψυχαγωγία Παναγιώτης Τοπαλίδης (καφέ Μύρτιλο) και Αντριάνα Κωνσταντίνου (καφέ PRESSON) ακτινογραφούν το φετινό σερραϊκό καλοκαίρι.

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Αποτυπώνουν την κίνηση στα ταμεία των επιχειρήσεων τους, καταθέτουν την άποψή τους για την ψυχολογία του κόσμου και τις καταναλωτικές του συνήθειες. Αξιολογούν ακόμη αν ένιωσαν ότι η πόλη των Σερρών ήταν περισσότερο ή λιγότερο άδεια σε σχέση με πέρσι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με βαρόμετρο τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Ήταν το πρώτο καλοκαίρι σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας που ζήσαμε μετά την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας και οι απόψεις όλων έχουν ιδιαίτερη σημασία.

«Καλό καλοκαίρι, με πολλούς Αμερικανούς και καλή διάθεση»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών επαγγελμάτων N. Σερρών Μπάμπης Τσιλιακούδης

«Ήταν ένα καλό καλοκαίρι για την πόλη μας» δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών επαγγελμάτων Μπάμπης Τσιλιακούδης και εξηγεί: «Αιμοδότησε την κίνηση στα καταστήματα μας καινούργιο καταναλωτικό κοινό. Μου έκανε φοβερή εντύπωση γιατί το είδα στο δικό μου κατάστημα –φαντάζομαι και άλλοι συνάδελφοι στα δικά τους καταστήματα– φέτος μετά δυο χρόνια με τον κορωνοϊό επέστρεψαν πολλοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Ήταν κυρίως Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε πολύ κόσμο από το εξωτερικό, αποτυπώθηκε ταμειακά και σε κίνηση, εμείς είχαμε καθημερινά 2-3 παρέες Ελλήνων που ζουν στην Αμερική».

Ο Μπάμπης Τσιλιακούδης αναγνωρίζει την συμβολή δυο σημαντικών γεγονότων που φιλοξενήθηκαν στην πόλη των Σερρών μέσα στο καλοκαίρι. Το πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ 20 που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Σερρών και γέμισε τα ξενοδοχεία με τους 1000 αθλητές και τους συνοδούς που συμμετείχαν, αλλά και το 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου που διεξήχθη και αυτό μέσα στον Ιούλιο για πέντε μέρες και έφερε 500 επισκέπτες στον τόπο μας.

«Ήταν πολύ σημαντικά ως εκδηλώσεις τα δυο αθλητικά γεγονότα, γιατί έφεραν στη πόλη κόσμο που γνώρισε τον τόπο μας, κινήθηκε στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας ως ένα νέο καταναλωτικό κοινό και σίγουρα, αν απέσπασε θετικές εντυπώσεις -είμαι σίγουρος για αυτό- θα έρθει και ιδιωτικά κάποια άλλη στιγμή».

Στο ερώτημα αν η ενεργειακή κρίση -που θεωρείται ότι θα πλήξει τα νοικοκυριά τον χειμώνα και μονοπωλεί την παγκόσμια ειδησεογραφία- επηρέασε τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών, ο Μπάμπης Τσιλιακούδης μάς ανέφερε πως δεν διέκρινε κάτι τέτοιο.

«Το θέμα αυτό απασχολούσε στις συζητήσεις του πελάτες μας, αλλά δεν επηρέασε για την ώρα τη συμπεριφορά τους, αυτό θα φανεί πιθανόν τον Οκτώβριο»

«Υπήρχε κίνηση, στροφή του κόσμου για το χωριό»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Στέφανος Καραμπαμπάς

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Στέφανος Καραμπαμπάς δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι η κίνηση όσον αφορά τις διαδρομές ήταν ικανοποιητική για τους συναδέλφους του και συνδυάστηκε με μικρή αύξηση στο τιμολόγιο μετά 13 χρόνια (από 3,40 σε 4 ευρώ η διαδρομή).

Διέκρινε ότι έλειπαν πολλοί Σερραίοι από την πόλη από τις 25 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου κάτι που φαινόταν πιο έντονα από την Παρασκευή το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν απουσίασαν αυτό το διάστημα μόνο στις ακτές πολλοί Σερραίοι. Αρκετοί πήγαν στα χωριά τους και προετοίμασαν τα πατρικά τους σπίτια για τον χειμώνα για κάθε ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι θα είναι πολύ δύσκολος ο χειμώνας στα διαμερίσματα με το ενεργειακό μας έλεγαν πολλοί πελάτες μας στις διαδρομές», ανέφερε.

«Οι Σερραίοι φέτος δεν έφυγαν από την πόλη»

O ξενοδόχος Σταμάτης Πατρίκιος

Με το έμπειρο μάτι της 30χρονης παρουσίας του στο κέντρο της πόλης ο ξενοδόχος Σταμάτης Πατρίκιος δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι φέτος κατάλαβε ότι πολλοί Σερραίοι δεν έφυγαν από την πόλη τους καυτούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Πρώτη φορά τόσα χρόνια είδα ότι στο κέντρο υπήρχε κόσμος, κανονικά θα έπρεπε η πόλη να ήταν άδεια. Τις ημέρες που η αγορά ήταν ανοικτή δεν μπορούσες να βρεις χώρο στάθμευσης στο κέντρο, ενώ συνήθως άλλα χρόνια δεν ήταν δύσκολο. Όλα τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δούλεψαν στο κέντρο, η κοιλάδα δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν είχε κόσμο. Όσον αφορά την κίνηση στο ξενοδοχείο κινηθήκαμε ανοδικά σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2019. Δουλέψαμε με πολλούς Ρουμάνους οι οποίοι διανυκτέρευσαν είτε ατομικά, είτε με γκρουπ, όταν ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές και στην επιστροφή τους έκαναν μία μονοήμερη στάση για ξεκούραση»

«Πεσμένη η κίνηση σε σχέση με πέρσι»

Ο ιδιοκτήτης του καφέ «Μύρτιλο» Παναγιώτης Τοπαλίδης

Ο ιδιοκτήτης του καφέ «Μύρτιλο» Παναγιώτης Τοπαλίδης εκτίμησε ότι η κίνηση ήταν πεσμένη σε σχέση με πέρσι, σε ποσοστό 20-30%, γεγονός που αποδίδει στην ενεργειακή κρίση που «πάγωσε» από το καλοκαίρι τις διαθέσεις των καταναλωτών.

«Κόσμος υπήρχε στην πόλη, αλλά ήταν λιγότερος σε σχέση με πέρσι. Τα Σαββατοκύριακα έβλεπες περισσότερο άδειες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο, προφανώς γιατί υπήρχαν αποδράσεις Σαββατοκύριακου στην παραλιακή ζώνη»

«Ήρθαν περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού στην πόλη»

Η Αντριάνα Κωνσταντίνου (καφέ PRESSON) δήλωσε στο «Σ.θ.» ότι υπήρχε αισθητή κίνηση η οποία ωστόσο δεν αποτυπώθηκε στα ταμεία σε μεγάλο βαθμό, γιατί και τα έξοδα ανέβηκαν με την ενεργειακή κρίση.

«Ήταν ένα καλοκαίρι αρκετά καλό, σίγουρα απουσίαζαν πολλοί Σερραίοι στο παραλιακό μέτωπο, αλλά περισσότερος κόσμος κινήθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας και τους είδαμε ως πελάτες στο κατάστημα μας».

Πηγή: sertharros.gr

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.