Οι Παραμυθολαλίτσες μάς… παραμυθιάζουν μετά μουσικής!

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες παρέες που συναντήσαμε έως τώρα! Ο εμπνευστής, αρχηγός, δημιουργός και μουσικός της ομάδας αυτής δεν είναι άλλος από τον Λευτέρη Πασσιά. Η Λένα Δέλλιου είναι η αφηγήτρια, που ταξιδεύει με τη μαγική φωνή της μικρούς και μεγάλους στα πιο όμορφα παραμύθια. Η Κατερίνα Κάργιου, η έτερη μουσικός της παρέας, παίζει κιθάρα και κρουστά και απογειώνει τις παραστάσεις με την ξεχωριστή φωνή της. Με κέφι, αγάπη, έξυπνες ιδέες και αστείρευτο γέλιο, οι Παραμυθολαλίτσες αφηγούνται σε μικρούς και μεγάλους παραμύθια μετά μουσικής και μας περιμένουν να τους γνωρίσουμε, να διασκεδάσουμε, να ταξιδέψουμε, κάτι που το έχουμε υπέρτατη ανάγκη, ειδικά στις μέρες μας.

Της Μαρίας Γκιόκα / Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου

Πώς, πότε και με ποιο σκοπό γεννήθηκαν οι Παραμυθολαλίτσες;

Λευτέρης: Αρχικά, υπήρξε η ιδέα από μέρους μου να αφηγηθώ παραμύθια στην κόρη μου με ξεχωριστό τρόπο. Να υπάρχει αφήγηση και η μουσική να παίζει λειτουργικό ρόλο στην υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα δημιουργικό ρεύμα παραμυθάδων. Έτσι συνεργάστηκα με μία συνάδελφο στη Θεσσαλονίκη κάνοντας λίγες παραστάσεις. Όταν επέστρεψα Σέρρες, έφερα μαζί μου τη διάθεση και την ιδέα. Συνάντησα την Κατερίνα και αργότερα τη Λένα και έτσι γεννήθηκαν οι Παραμυθολαλίτσες!

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης των παραμυθιών σας κάθε φορά;

Λένα: Πηγή έμπνευσης είναι τα λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο και τα παιδικά βιβλία. Επίσης, κάθε βιβλίο που διαβάζουμε μας προσφέρει απλόχερα υλικό για μια επικείμενη παράσταση ή για τον εμπλουτισμό μιας ήδη υπάρχουσας. Πηγή έμπνευσης και γέννηση ιδεών μπορεί να είναι για εμάς η καθημερινότητά μας, τα βιώματά μας, μια ανατολή, ένα ηλιοβασίλεμα, οι μαθητές μας, τα γέλια των παιδιών, οι πληγές μας, τα απωθημένα μας.

Η επιλογή των τραγουδιών και της μουσικής, ώστε να ντύσετε τα παραμύθια σας, με τι κριτήρια γίνεται;

Λευτέρης-Κατερίνα: Σημαντικό κομμάτι στην προσπάθειά μας παίζει η μουσική. Προσπαθούμε τα τραγούδια και η μουσική να έχουν λειτουργικό ρόλο και όχι απλώς να συνοδεύουν την αφήγηση. Να φωτιστούν συγκεκριμένα σημεία του μύθου. Κάθε παραμύθι που παρουσιάζουμε έχει τη δική του μουσική, τα δικά του τραγούδια, τα οποία γράφουμε αποκλειστικά γι’ αυτό. Έτσι ο κάθε χαρακτήρας που θα τραγουδήσει οδηγεί και την επιλογή του είδους της μουσικής που θα ενσαρκωθεί.

Ο κόσμος στηρίζει τους Παραμυθολαλίτσες;

Λένα: Ο κόσμος μας στηρίζει και αυτό μας συγκινεί πάρα πολύ. Ιδιαίτερα μετά την καραντίνα, η στήριξη του κόσμου ήταν ανέλπιστη. Είδαμε το θεατράκι και τα «Αστέρια» να γεμίζουν κι αυτό για εμάς ήταν κάτι μαγικό, είμαστε ευγνώμονες, καθώς έρχεται να επισφραγίσει τις παραστάσεις, που με τόση αγάπη δημιουργήσαμε.

Φαντάζομαι πως αυτό που κάνετε λειτουργεί και σαν αγχολυτικό για όλους σας. Το εισπράττετε αυτό κι από το κοινό;

Λένα: Είναι αλήθεια πως όλο αυτό λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία για εμάς. Πέρα από το γέλιο που ρίχνουμε και απελευθερωνόμαστε, ερχόμαστε και πιο κοντά σε αυτό που είμαστε, προσεγγίζουμε από άλλη οπτική το εκάστοτε παραμύθι που δουλεύουμε. Κάθε πρόβα γιατρεύει μια σκοτεινή πτυχή μας και αυτό το περνάμε στον κόσμο. Κάθε παραμύθι έχει ξεχωριστό μήνυμα για τον καθένα μας κάθε φορά. Γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Και αυτό το εισπράττει το κοινό και θεραπεύεται και εκείνο.

Λευτέρης: Ειδικά οι στιγμές διάδρασής μας, την ώρα της παράστασης, με παιδιά και μεγάλους είναι κάτι που δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια.

Ποιο είναι το πιο αστείο, αλλά και το πιο συγκινητικό γεγονός που έχετε βιώσει σε μια παράσταση;

Παραμυθολαλίτσες: Μία από τις πιο αστείες στιγμές ήταν στην παράσταση του «Γκριντς» που υπήρξε απειλή από το κοινό ότι «αν τολμήσεις και κλέψεις την Πρωτοχρονιά θα σε σκοτώσω»! Όπως πολύ συγκινητικό για εμάς είναι όταν μας στέλνουν οι μικροί μας φίλοι ζωγραφιές, εμπνευσμένες από τα παραμύθια που παρουσιάζουμε.

Τι είδους ιστορίες συναρπάζουν περισσότερο τα μικρά παιδιά και ποιες ιστορίες προτιμούν τα μεγαλύτερα;

Παραμυθολαλίτσες: Ίσως τα παραμύθια με έντονο το στοιχείο της αντιπαράθεσης και της περιπέτειας για τους μικρούς μας φίλους. Όσον αφορά τα μεγάλα παιδιά παρατηρούμε μια στροφή προς τον ενδότερο εαυτό. Ιστορίες που έχουν να κάνουν με την αυτογνωσία, τη θέση του ενήλικα σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Μιλήστε μας για τα παραμύθια ενηλίκων. Υπάρχει συμμετοχή σε αυτά;

Λένα: Τα παραμύθια ενηλίκων είναι σχετικά νέο εγχείρημα για εμάς, αλλά ο κόσμος το αγκάλιασε, γιατί έχει την ανάγκη να νιώσει και πάλι παιδί.

Λευτέρης: Η ιδέα είναι να πούμε ιστορίες με βαθύτερα νοήματα, με κατανοητό τρόπο, για όσα βιώνει το παιδί μέσα στον ενήλικα.

Ποιο μήνυμα στέλνουν οι Παραμυθολαλίτσες μέσα από το έργο τους σε αυτούς τους γκρίζους καιρούς που ζούμε όλοι;

Λένα: Ό,τι χρειαζόμαστε και η δύναμη βρίσκονται μέσα μας. Για να πορευτούμε χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να εξελισσόμαστε και να βλέπουμε όσα έρχονται μέσα από το πρίσμα της αγάπης και της αλληλεγγύης. Να αγκαλιάσουμε το εσωτερικό μας παιδί και να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Πού μπορεί να σας απολαύσει κανείς και κάθε πότε;

Παραμυθολαλίτσες: Κάνουμε επιλεγμένες παραστάσεις. Έχει ξεκινήσει μια όμορφη επικοινωνία με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Ετοιμάζουμε μια μεγάλη παράσταση τον Μάιο σε σύμπραξη με το Μουσικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Σερρών (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Σερρών), φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Πληροφορίες για όλα μπορεί να βρει κανείς στη σελίδα μας στο Facebook, να επικοινωνήσει μαζί μας, να δει αποσπάσματα πρόβας και να ενημερώνεται για οτιδήποτε ετοιμάζουμε κάθε φορά.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.59)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.