«Ίνκουμπους»: μια βιβλιοπαρουσίαση και ένα κοινωνικό μήνυμα

Γράφει η Χρυσάνθη Ιακώβου

Την περασμένη Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, είχα τη χαρά να παρουσιάσω το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Ίνκουμπους» (Εκδόσεις Διόπτρα). Υπέροχη παρουσίαση, που έγινε στα Public, το κοινό έκανε ωραίες ερωτήσεις, ο συγγραφέας είπε ενδιαφέροντα πράγματα.

Το «Ίνκουμπους» εκτυλίσσεται στη Σουηδία και έχει να κάνει όχι τόσο με ανθρωποκτονίες (όπως συμβαίνει στα περισσότερα αστυνομικά), αλλά με σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς. Ο συγγραφέας δεν ασχολείται μόνο με την περιγραφή των επιθέσεων και την αστυνομική έρευνα, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: παρουσιάζει τις αντιδράσεις των θυμάτων, τον αντίκτυπο που έχει ο βιασμός στις ζωές τους, το πώς αποφασίζουν να μιλήσουν στην αστυνομία ή να πάρουν μέρος σε ομάδες στήριξης θυμάτων βιασμού.

Σκέφτομαι πόσο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι από ένα βιβλίο, πέρα από την αναγνωστική απόλαυση. Ο ίδιος ο συγγραφέας τόνισε πως διάλεξε ως θέμα του τις σεξουαλικές επιθέσεις, γιατί ήθελε να μιλήσει για θύματα που μένουν ζωντανά και παλεύουν να ξεπεράσουν το τραύμα τους.

Κάνοντας έρευνα για το βιβλίο του, ο Γιαννίσης μίλησε με ομάδες στήριξης θυμάτων βιασμού, κατέγραψε αληθινά περιστατικά και προσπάθησε να μπει στην ψυχοσύνθεση αυτών των γυναικών. Παράλληλα, μας παρουσιάζει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθείται στη Σουηδία σε περιπτώσεις βιασμών, κατά το οποίο πραγματοποιείται μια σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων, διαδικασία που διαφέρει κατά πολύ από αυτήν που ακολουθείται στην Ελλάδα, όπου το θύμα πρέπει να περιμένει -ίσως και μέρες ολόκληρες- να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Πέρα από το ότι το «Ίνκουμπους» είναι ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές και σασπένς, θεωρώ σπουδαίο ότι βάζει ένα μικρό λιθαράκι στον μεγάλο διάλογο που γίνεται αυτή τη στιγμή για τη θέση της γυναίκας, για τους λόγους που υπάρχουν βιαστές, για το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες-θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, για την ανάγκη να βρουν υποστήριξη τα θύματα.

Ας μας μείνει λοιπόν αυτό από το «Ίνκουμπους» μετά το τέλος της -απολαυστικότατης κατά τα άλλα- ανάγνωσης.

(Και λίγες φώτο από την παρουσίαση:

Και το εξώφυλλο του βιβλίου:

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.