Αλλάζοντας την κοιλάδα!

11 (+1) ιδέες (αυτονόητες ή σουρεαλιστικές) για να γίνει η κοιλάδα μας ακόμα πιο ωραία!

Το Ser-Free, με λίγη φαντασία και με πολλή λογική, έχει να προτείνει μερικές ιδέες για να γίνει η κοιλάδα μας ομορφότερη και πιο λειτουργική!

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηδάκης

1. Ας είμαστε ειλικρινείς: κάθε φορά που είναι να διαβείς μια γέφυρα της κοιλάδας τρέμεις μήπως υποχωρήσει και βρεθείς μέσα στο νερό! Ωραίες οι γεφυρούλες που είχαμε μέχρι τώρα, αλλά όχι αρκετά γερές, όπως αποδείχτηκε μάλιστα με την υπερχείλιση του ποταμού. Ευκαιρία να κάνουμε καινούργιες γέφυρες, ασφαλείς, που θα ταιριάζουν φυσικά με την αισθητική του μέρους.

2. Ένα από τα ωραία που συμβαίνουν στην κοιλάδα είναι ότι έχει κόσμο όλες τις ώρες, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, μεσάνυχτα, χαράματα. Ένα μέρος, λοιπόν, που δεν ερημώνει σχεδόν ποτέ, δε θα έπρεπε να έχει καλύτερο φωτισμό; Δε λέω, ειδυλλιακή η ατμόσφαιρα το βράδυ ανάμεσα στα δέντρα, αλλά είναι πολύύύύύ σκοτεινά.

3. Ποιοι είναι αυτοί που επισκέπτονται συχνότερα την κοιλάδα; Οι αθλητές φυσικά. Οι οποίοι τι κάνουν εκεί; Τρέξιμο, ποδήλατο, άντε και κανένα μονόζυγο. Φτάνουν όμως αυτά για το κατεξοχήν μέρος άθλησης μιας πόλης; Στην κοιλάδα θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να υπάρχουν υπαίθρια όργανα γυμναστικής, σημεία κατάλληλα διαμορφωμένα για άθληση και να είχαν ήδη δημιουργηθεί περισσότερες εγκαταστάσεις για σπορ.

4. Στην κοιλάδα ανεβαίνεις με την παρέα, με το αμόρε, με την οικογένεια. Περπατάς, περπατάς, κάποια στιγμή θες να αράξεις. Εκτός από τα τραπέζια βαθιά στο κιόσκι και τα παγκάκια του πεζόδρομου, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Με σεβασμό πάντα στη φυσιογνωμία του μέρους, θα έπρεπε να υπάρχουν παγκάκια και τραπέζια στο γρασίδι για να περνάς εκεί χαλαρά τα απογεύματά σου, τις Κυριακές σου και τις αργίες σου.

5. Η κοιλάδα είναι φυσικά το νούμερο ένα μέρος για να πας με τα παιδιά σου, να τα φέρεις σε επαφή με τη φύση, να τα αφήσεις να τρέξουν, να διασκεδάσουν, να εξερευνήσουν. Με τόσα παιδιά που πηγαίνουν εκεί, δεν είναι μεγάλη παράλειψη που δεν υπάρχει μια παιδική χαρά; Όχι περιφραγμένη φυσικά σαν αυτές εντός πόλης, αλλά μερικά παιχνίδια εναρμονισμένα με το χώρο.

6. Εννοείται πως σε ένα μέρος άθλησης, παιχνιδιού και αναψυχής θα έπρεπε να υπάρχουν βρύσες! Κάτι όμορφο, στη λογική των τρεχούμενων νερών. Και για να το πάμε κι ακόμα παραπέρα, να υπάρχουν και κιόσκια με αναψυκτικά και χυμούς. Να ξεδιψάει ο κόσμος!

7. Οι περισσότεροι που κάνουν βόλτα στην κοιλάδα φτάνουν μέχρι το κιόσκι και γυρίζουν πίσω. Φυσικά, ο δρόμος συνεχίζεται, όμως το κομμάτι εκείνο δεν έχει διαμορφωθεί επαρκώς. Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να το εκμεταλλευτούμε καλύτερα και να το “ενσωματώσουμε” στο υπόλοιπο; Για να μεγαλώσουν οι βόλτες μας;

8. Οι πιο… σκληροπυρηνικοί αθλητές συνεχίζουν τη διαδρομή και πέρα από το σημείο που σταματάει ο δρόμος, πιο πέρα και από τη λίμνη. Θα ήταν μια καλή ιδέα να υπάρξει σήμανση για περιπατητικά μονοπάτια και να γίνει κάτι πιο οργανωμένο για αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν περαιτέρω την περιοχή.

9. Εσύ την ξέρεις την ιστορία της κοιλάδας; Εμείς ναι, γιατί είχαμε ετοιμάσει σε παλιότερο τεύχος του Ser-Free ειδικό αφιέρωμα με ολόκληρη ιστορική αναδρομή από τον καιρό της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα. Θα ήταν ωραίο να υπήρχε μια μεγάλη ενημερωτική πινακίδα με πληροφορίες: για το τείχος δίπλα στο ποτάμι, για τους μπαξέδες και τους νερόμυλους που υπήρχαν εκεί, για τους Σερραίους που πριν αρκετές δεκαετίες άραζαν στα “Κιόσκια” και στο “Μπέη Μπαχτσέ”, για τον Δήμαρχο Ανδρέα Ανδρέου που οραματίστηκε την αξιοποίηση της κοιλάδας και υλοποίησε τα πρώτα έργα.

10. Πριν από κάποια χρόνια είχε ανεβεί στην κοιλάδα -τα χαράματα μάλιστα!- η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή (σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σταματόπουλου, ο οποίος μένει μόνιμα στην πόλη μας). Δε θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες δράσεις πιο συχνά; Δε θα έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους stage, ένας χώρος τέλος πάντων για θεατρικές/μουσικές/καλλιτεχνικές δράσεις;

11. Και μιας και μιλάμε για δράσεις, θα ήταν πολύ ωραία να καθιερωθεί εκεί κάποιο ετήσιο θερινό φεστιβάλ. Το οποίο μπορεί να είναι καλλιτεχνικού, αθλητικού ή οικολογικού περιεχομένου – ή και όλα αυτά μαζί! Περνάμε που περνάμε το χρόνο μας στην κοιλάδα, θα ήταν τέλειο αν καταφέρναμε να συνδέσουμε το μέρος αυτό με κάποια οργανωμένη δράση, στην οποία θα μπορούσαμε και να συμμετέχουμε!

11+1. Βέβαια, θα έχουμε πάντα το θερινό σινεμά! Εδώ δε χρειαζόμαστε καμία παρέμβαση και καμία αλλαγή. Το να βλέπεις ταινίες κάτω από τα αστέρια είναι το πιο μαγικό πράγμα που μπορείς να κάνεις στην κοιλάδα!

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.56)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.