Αδερφές Τσιαντζή-Μαντέ: δύο νεαρές πιανίστριες σαρώνουν σε μουσικούς διαγωνισμούς σε όλον τον κόσμο!

Οι αδερφές Τσιαντζή-Μαντέ (Σερραίες στην καταγωγή που μένουν μόνιμα στη Σαντορίνη) δεν είναι απλώς ταλαντούχες πιανίστριες, αλλά δύο ανερχόμενα αστέρια στον χώρο της μουσικής! Η δεκαπεντάχρονη Εβελίνα και η δεκάχρονη Αγγελίνα, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν κερδίσει έναν εντυπωσιακό αριθμό βραβείων τόσο σε πανελλήνιους όσο και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Η Εβελίνα κατέχει ήδη εφτά πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και τρία πρώτα σε πανελλήνιους, ενώ έχει κερδίσει συνολικά είκοσι οχτώ βραβεία σε διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας. Η Αγγελίνα έχει κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς και τρία πρώτα σε πανελλήνιους – συνολικά κατέχει δώδεκα βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Και όλα αυτά ενώ δεν έχουν ακόμα ενηλικιωθεί!

Της Χρυσάνθης Ιακώβου

Εβελίνα Τσιαντζή-Μαντέ: «Το να παίζω πιάνο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου!»

Εβελίνα, πες μου για τη σχέση σου με το πιάνο! Πόσο σημαντικό είναι για σένα να παίζεις πιάνο;

Όταν ήμουν πολύ μικρή, έβλεπα τους γονείς μου να παίζουν πιάνο και αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον να ξεκινήσω κι εγώ να παίζω πιάνο σαν παιχνίδι. Τελικά κατέληξε να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου!

Στην ηλικία των δεκαπέντε έχεις ήδη κερδίσει πάρα πολλά βραβεία! Τι άλλες φιλοδοξίες έχεις για το μέλλον;

Στο μέλλον θα ήθελα να σπουδάσω πιάνο σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, να παίζω κοντσέρτα με μεγάλες ορχήστρες και να δίνω ρεσιτάλ σε ωραίες αίθουσες συναυλιών, ώστε να αφήσω κι εγώ το δικό μου ερμηνευτικό στίγμα.

Πόσο εύκολο είναι για μια έφηβη να διακριθεί στη μουσική;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου εύκολο. Ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο οι διακρίσεις είναι πάρα πολύ δύσκολες, καθώς συναγωνίζομαι με πολλούς εξαιρετικά ταλαντούχους εφήβους από όλο τον κόσμο! Εξάλλου, όπως και σε όλους τους τομείς, οι διακρίσεις έρχονται με άψογη προετοιμασία σε πολλαπλά επίπεδα, με σωστή καθοδήγηση και πάνω απ’ όλα όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε!

Επαγγελματικά θα ασχοληθείς με το πιάνο ή σκοπεύεις να σπουδάσεις κάτι άλλο;

Σίγουρα η μουσική και ειδικά το πιάνο είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μελετήσω σε βάθος.

Ποια στιγμή ξεχωρίζεις από τη μέχρι τώρα πορεία σου;

Πραγματικά έχω ζήσει πολλές όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα ένα ειδικό δίπλωμα για την εξαιρετική ερμηνεία μου σε έργο του Chopin, το οποίο μου απένειμε το Ινστιτούτο Chopin της Βαρσοβίας, επειδή αυτό είναι ένα δίπλωμα που δίδεται σπάνια και ο Chopin είναι ο αγαπημένος μου συνθέτης! Επίσης, πολύ ιδιαίτερες είναι οι στιγμές που βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και επικοινωνώ με τον κόσμο μέσα από τον ήχο μου στο πιάνο. Η μουσική είναι μία μαγική και συναρπαστική γλώσσα!

Αγγελίνα Τσιαντζή-Μαντέ: «Μου αρέσει πολύ όταν ανεβαίνω στη σκηνή και μοιράζομαι τη μουσική μου με τον κόσμο»

Πώς αισθάνεσαι που στην ηλικία των δέκα ετών έχεις τόσες διακρίσεις στο πιάνο;

Χαίρομαι πολύ που η μουσική μου αρέσει τόσο πολύ σε αυτούς που την ακούν. Όταν κερδίζω κάποιο βραβείο, αισθάνομαι χαρούμενη και γεμάτη όρεξη να γίνω ακόμα καλύτερη! Είναι μεγάλη τιμή για εμένα όταν μεγάλοι, καταξιωμένοι πιανίστες και μουσικοί μού απονέμουν χρυσά μετάλλια και μου γράφουν τέλεια σχόλια. Αυτό με γεμίζει ενέργεια να μελετήσω περισσότερο, να μάθω ακόμα πιο δύσκολα πιανιστικά έργα και να βελτιωθώ, να εξελιχθώ.

Είναι δύσκολο να συνδυάσεις το πιάνο με το σχολείο, αλλά και με τα χόμπι σου;

Τώρα που πηγαίνω στη Δ’ δημοτικού μου είναι εύκολο. Ανάμεσα στα κομμάτια που μελετάω, κάνω ποδήλατο ή πατίνι και παίζω με τα σκυλάκια της γειτονιάς μου. Επίσης μου αρέσει να τραγουδάω και να χορεύω με τις φίλες μου.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στην ενασχόληση σου με το πιάνο;

Μου αρέσει που όταν παίζω πιάνο ζωντανεύει το σπίτι! Γεμίζει μουσική, όμορφες μελωδίες, ωραίους ήχους. Πάντα μου άρεσε ο ήχος του πιάνου. Πιάνο, όπως μου λένε, άκουγα κάθε μέρα πριν ακόμα γεννηθώ, από τότε που ήμουν μωράκι μέσα στην κοιλιά της μαμάς μου, επειδή έπαιζαν η αδερφή μου και οι γονείς μου. Γι’ αυτό και όταν ήμουν τριών ετών έλεγα ότι θέλω να γίνω «πιανίνα όπως daddy», δηλαδή πιανίστρια όπως ο μπαμπάς μου! Κάτι άλλο που επίσης μου αρέσει πολύ είναι ότι, όταν έχουμε συναυλίες, διαγωνισμούς ή σεμινάρια πιάνου, πετάμε με αεροπλάνο. Μου αρέσει τρομερά η επιτάχυνση που κάνει το αεροπλάνο πριν απογειωθεί, επειδή είναι ίδια με το accelerando που παίζω στο πιάνο! Είναι μια πολύ έντονη στιγμή γεμάτη suspense που κορυφώνεται με μία έκπληξη, όπως γίνεται και στη μουσική! Και η θέα από ψηλά είναι μαγευτική!

Ποια είναι για σένα η καλύτερη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Μου έρχονται στο μυαλό πολλές ωραίες στιγμές! Μου αρέσει πολύ όταν ανεβαίνω στη σκηνή σε κάποια συναυλία ή σε κάποιον μουσικό διαγωνισμό και μοιράζομαι τη μουσική μου με τον κόσμο που χαίρεται και με χειροκροτεί. Μου αρέσουν επίσης πολύ τα masterclasses με μεγάλους πιανίστες, επειδή εξηγούν ερμηνευτικά τα μουσικά κομμάτια με πολύ πρωτότυπο και εντυπωσιακό τρόπο και πολύ παραστατικά. Φυσικά κάποιες από τις καλύτερες στιγμές μου είναι και όταν κέρδισα τα πέντε χρυσά μου μετάλλια σε ελληνικούς και παγκόσμιους μουσικούς διαγωνισμούς. Είναι μεγάλη τιμή για ένα μικρό παιδάκι να του απονέμουν χρυσά μετάλλια τόσο καταξιωμένοι μουσικοί.

Σχέδια για το μέλλον;

Θα μου άρεσε πολύ να σπουδάσω πιάνο σε κάποιο πανεπιστήμιο στην Αμερική ή και στην Ευρώπη. Επίσης θέλω πολύ να παίζω κοντσέρτα με συμφωνική ορχήστρα. Και επίσης θα ήταν φανταστικό να παίξω ντουέτα με σπουδαίους πιανίστες και πιανίστριες που θαυμάζω!

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.60)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.